Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveellistä verotusta

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen epäonnisiin hankkeisiin kuuluu muiden muassa makeisvero. Hallitusohjelmassa sovittiin keväällä, että     veroa korotetaan ja verotuksen kohteita lisätään. Syyskuussa hallitus joutui ilmoittamaan, että verosta luovutaan kokonaan vuonna 2017.

Syynä on EU:n komission näkemys, jonka mukaan vero on kilpailua vääristävä ja valtiontukisääntöjen vastainen, koska sitä ei peritä kaikista sokerisista tuotteista.

Vuonna 2011 voimaan tullut vero säädettiin alun perinkin kansantaloudellisin, ei kansanterveydellisin perustein. Tarkoitus oli täyttää valtion kassaa muiden verotulojen huvetessa ja menojen kasvaessa. Tarve siihen ei ole vähentynyt.

Makeisveron tuotto valtiolle Suomessa on noin sata miljoonaa euroa. Verosta luopuminen tarkoittaa, että vastaava tulo valtion kassaan on löydettävä jostain muualta.

Hallituksen aikomus oli kehitellä veroa terveysperusteiseksi sokeriveroksi – ulottaa se koskemaan jokseenkin kaikkia elintarvikkeita, joihin on lisätty sokeria.

Koska verotuksen kohde keksittiin vain valtiontalouden paikkaamiseksi, veron korvaajan miettimisessä voi niin ikään käyttää luovuutta. Historia on täynnä erikoisia verotuksen kohteita, joista voi ammentaa inspiraatiota.

1990-luvun laman keskellä uusia verotuloja hankittiin verottamalla puheluita kahden vuoden ajan niin sanotulla televerolla. 1980-luvun alkupuoliskolle asti pelikorteista maksettiin erillinen vero, ja huviveroa perittiin muun muassa konserttien, tanssien, elokuvien ja teatterien pääsymaksuista. Tulitikuillekin oli oma veronsa 1960-luvun puoliväliin asti.

1970-luvun puoliväliin asti yli 24-vuotiaat naimattomat ja lapsettomat joutuivat maksamaan korotettua tuloveroa. Veron perusteet olivat väestöpoliittiset: ihmisiä kannustettiin avioitumaan ja lisääntymään.

Jos hallitus nyt vielä innostuu terveysperusteisista veroista, sille tarjoutuu aivan uusi kohde: Maailman terveysjärjestö WHO nosti äskettäin makkaran ja pekonin samaan syöpävaarallisuusluokkaan kuin tupakan, alkoholin ja asbestin.

Eli jos verotuksessa halutaan olla johdonmukaisia, makkaraa voisi kohdella yhtä ankarasti kuin tupakkaa. Se voi kuitenkin olla Suomessa liian suuri poliittinen riski mille tahansa hallitukselle – viimeistään, kun Suomen tuhansiin grilleihin viritellään kevään ensi tulia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat