Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomen kriisi kadottaa yhteiset merkitykset kuten 1930-luvun natsi-Saksassa kävi”

Pääkirjoitus
 
Sara Heinämaa

On aika puhua Suomen kriisistä merkityskadon käsittein. Jokainen kulttuuri, joka kadottaa keskeiset päämäärämerkityksensä ja yhdessä tekemisen mielen, joutuu lopulta kokonaisvaltaiseen kriisiin.

Näin kävi 1930-luvun Saksassa, jossa merkityksestä tyhjentyneiden sääntöjen seuraaminen johti viime kädessä järjestelmällisille tuhoamisleireille. Näin kävi Neuvostoliitossa, jossa työtoverit muuttuivat ilmiantajiksi ja naapurukset urkkijoiksi. Näin on yhä nopeammin käymässä myös 2010-luvun Suomessa.

Merkityskato ilmenee aluksi koulutuksessa ja terveydenhoidossa. Peruskoulun opetussuunnitelmat muokataan palvelemaan yrittäjyyttä, sairaalaosastot pannaan kilpailemaan keskenään kotiutettujen määrällä ja yliopistot tyhjennetään vapaista tutkijoista. Nämä ovat yksittäisiä askeleita kulttuurisessa murroksessa, jossa kadotetaan yhteisen pyrkimisen mieli.

Päämäärämerkitysten tehtävä on sitoa yhteen käytäntöjä, säännöstöjä, tapoja ja työnjaon periaatteita. Niistä muodostuu verkosto, jossa laajat ihmisryhmät voivat useiden sukupolvien ajan työskennellä samojen tavoitteiden eteen.

Kun päämäärämerkitys heikkenee, sen vallitessa kehitetyt prosessit alkavat etääntyä toisistaan. Prosessit muodostavat vielä pitkään nimellisen kokonaisuuden – esimerkiksi sairaalan tai yliopiston –, mutta ne eivät enää tue toisiaan. Lopulta jäljellä on mekanismi, joka edistää vain omaa ylläpitoaan.

Prosesseja hallinnoivat ihmiset menettävät käsityksen siitä, että prosessien tehtävä on palvella yhteistä hyvää. Menetelmät käsitetään tavoitteiksi, ja niiden säntillistä noudattamista pidetään ylimpänä hyveenä. Arvot korvataan mielikuvilla ja iskusanoilla. Harkinta korvataan säännöillä ja ohjeilla. Neuvottelut korvataan määräyksillä.

Nyky-Suomessa on useita konkreettisia esimerkkejä tällaisesta merkityskadosta.

Yliopistolaitoksen johtava päämäärä on totuus. Yliopistoa on rakennettu ja organisoitu vuosituhansien ajan, jotta tuo tavoite saavutettaisiin parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisimman suuressa mittakaavassa. Kun tavoite hämärtyy, säännöt ja käytännöt, jotka ovat palvelleet tiedon tuotantoa ja totuuden tavoittelua, hajaantuvat ja alkavat palvella toisenlaisten tavoitteiden saavuttamista.

Tieteellisestä vertaisarviosta, jonka tehtävänä on taata tieteen tulosten luotettavuus, tulee tällöin yksittäisten tutkijoiden, oppiaineiden ja yliopistojen karsimisen väline. Tieteelliset kirjastot käsitetään varastointikustannuksiksi ja luentosalit vartioitaviksi omistuksiksi.

Vastaväitelleet nuoret tutkijat, jotka omistautuvat ehdoitta tutkimushankkeilleen, nähdään työtä kärkkyvinä pyrkyreinä. Prosessit, jotka palvelivat aiemmin mielekästä kokonaisuutta, ilmentävät nyt kollektiivista mielettömyyttä.

Sosiaalipalvelut tarjoavat lisää esimerkkejä merkityskadosta. Lastensuojelun tavoitteena on lapsen hyvän edistäminen. Kun tavoite peittyy, koneisto päätyy palvelemaan ensin vierekkäisiä hyviä – vanhempia, sijaisperheitä, kaupunkeja, kuntia, perheideologiaa – ja lopulta omaa pysyvyyttään.

Vanhusten hoivan päämääränä on taata ikäihmisille hyvä elämä heidän viimeisinä vuosinaan. Kun tämä päämäärä hämärtyy, ateria korvataan ruokinnalla, vaatteet kertakäyttöisillä kaavuilla ja kosketus roboteilla, jotka eivät väsy toistamaan samaa rutiinia. Hoivaprosessit organisoidaan näin entistä tehokkaammin, mutta hoivan tavoite – hyvä elämä – on hukassa.

Kun kulttuurin poliittinen, tieteellinen tai moraalinen kriisi ymmärretään merkityskadoksi, se ei enää näyttäydy vääjäämättömänä kehityskulkuna vaan inhimillisen toiminnan seurauksena, jolle voimme tehdä jotain – ja jolle meidän tulee tehdä se, minkä voimme.

Tämä edellyttää päämäärien johdonmukaista peräämistä kaikissa tilanteissa, joissa näemme päämäärän hämärtyvän. Kun vanhainkodissa kerrotaan, että omaistamme ei ole puettu, koska riisuminen vie aikaa, on kysyttävä, mihin säästettyä aikaa käytetään. Kun yliopistot säästävät irtisanomalla opettajansa, on tiedusteltava, mitä ne tekevät jäljelle jääneellä henkilökunnalla.

Kun valtiontalous hahmotetaan vain säästämisen käsittein, on tivattava, millaisen kansalaisen tulevaisuus voidaan näillä keinoin varmistaa.

Kirjoittaja on filosofian professori Jyväskylän yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat