Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soteen tuli mutkikas aluejako

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus loi Suomeen yöllisissä neuvotteluissaan uuden väliportaan hallinnon, jolle siirtyy kuntien ja kuntayhtymien tähän asti hoitama sosiaali- ja terveydenhuolto. Lisäksi väliportaalle eli tuleville itsehallintoalueille siirretään valtion alueellisia viranomaistehtäviä ja maakuntien liittojen tehtäviä.

Se on historiallista, ja sen paras puoli on se, että nyt Suomeen viimein saadaan kuntaa suurempia terveydenhuollon järjestäjiä. Se tehdään yhdennellätoista hetkellä ennen kuin heikoimmat kunnat uupuvat hoivataakan alle.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä sovittiin, että itsehallintoalueita on 18. Keskusta on aina halunnut maakuntahallinnon, ja nyt se sai tahtonsa läpi.

Alueista ei tule samanveroisia. Niistä kolme ei saa itse hoitaa sotea, vaan se on tehtävä yhteistyössä naapurialueen kanssa. Nimiä ei vielä kerrottu, mutta väestöpohjan perusteella todennäköisimmät alueet ovat Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Etelä-Savo.

Päivystys keskittyy. Vain 12 kyseisistä 18 alueesta saa hoitaa laajaa ympärivuorokautista päivystystä. Moni potilas astuu sisään terveydenhuoltoon nimenomaan päivystyksen kautta, ja vastaisuudessa sen kaikista järein muoto tukeutuu viiteen yliopistolliseen keskussairaalaan ja seitsemään muuhun keskussairaalaan.

Näistä sisäisistä keskittämisistä huolimatta 18 aluetta on paljon – liikaa monen sote-asiantuntijan mielestä. Siksi malliin on pakko tulla tiukka valtion ohjaus, varsinkin, kun valtaosa alueiden rahoituksestakin ilmeisesti tulee valtiolta. Rahoitusmalli on tosin vielä auki: on myös puhuttu alueellisesta verotusoikeudesta.

Valtion rautainen ote sotesta on ainakin valtiovarainministeriön pitkäaikainen haave. Jonkun pitää ohjata kokonaisuutta, koska on sovittava alueiden työnjaosta ja estettävä niiden keskinäinen kilpavarustelu. Nykyiset valtavat sairaalatyömaat osoittavat, että tällaista ohjausta olisi saanut olla enemmän jo nyt.

Joku voi tietysti kysyä, mitä se sellainen itsehallinto on, jossa valtio säätelee rahahanaa ja ohjaa investointeja.

Lauantaina puoluevaltuuston kokoustaan pitänyt kokoomus markkinoi suurena voittona sitä, että yön neuvotteluissa papereihin kirjattiin puolueen vaatimus valinnanvapauslainsäädännöstä. Oppositio sai valinnanvapaudesta heti oivan aseen.

Itsehallintoalue tulee siis olemaan tilaaja, joka käyttää erilaisia sote-palveluiden tuottajia: oman palvelutuotannon lisäksi se käyttää yksityisiä yrityksiä tai esimerkiksi järjestöjen tuottamia palveluita. Asiakas voi valita, mikä palvelu on hänelle sopivin.

Tällaista mallia yksityiset yritykset ovat pitkään odottaneet. Niiden rooli kasvaa, ja siksi tuleva lainsäädäntö on kirjoitettava huolellisesti muun muassa laadun varmistuksen kannalta.

Ohjien on aina oltava julkisella vallalla, vaikka tuottajina olisikin yrityksiä. Moni niistä hoitaa työnsä niin hyvin, että julkisella vallalla voi olla niiltä myös opittavaa.

Nyt päästiin sotessa viimein eteenpäin, mutta vasta hallituskriisin kautta. Hallituksen hajoaminen soteen olisi ollut huono vaihtoehto Suomen asioiden hoitamisen kannalta. Se olisi myös vienyt ihmisiltä uskoa poliittisten päättäjien kykyyn tehdä uudistuksia.

Haavoja jättänyt kriisi ei anna kovin hyvää kuvaa hallituksen johtamisesta eikä kevään hallitusneuvotteluista. Puolueilla ei ollut sittenkään yhteistä käsitystä siitä, mitä uudentyyppiseksi mainostetussa hallitusohjelmassa sovittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat