Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Odotettavissa Euroopassa: heikkoa myötätuulta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun vertaa muutamien vuosien takaisia EU:n talouden tulevaisuutta koskevia toiveita nykyiseen tilanteeseen, huomaa, että toiveiden ja todellisuuden välillä on kuilu.

EU ja euro eivät ole pystyneet luomaan sellaista taloudellista yhtenevyyttä, joka siivittäisi taloutta. Jäsenmaiden taloudellinen suorituskyky ei ole yhtenäistynyt. Kilpailukykykään ei vastaa menneitä kunnianhimoisia tavoitteita.

EU-komission tuore talousennuste lupaa Eurooppaan verkkaista kasvua, joka kiihtyy hiljalleen. Hyvä, että kasvua sentään tulee, mutta näkemyksestä voi kääntää esiin pessimistisen puolen. Silloin komission ennusteesta voi lukea, että kasvua luovat ja pitävät yllä satunnaiset seikat, esimerkiksi öljyn alentunut hinta, keskuspankin keveä rahapolitiikka ja euron arvon alentuminen.

Tällaiset toimet ovat parhaimmillaan starttiryyppynä. Euroopan talous näyttää kuitenkin olevan tilassa, jossa ryypyn pitäisi olla päällä koko ajan. Satunnaiset tekijät ovat sellaisia, että jos ne eivät saa konetta käyntiin, niiden teho alkaa kadota. Juuri niin voi käydä nytkin. Jos esimerkiksi Kiinan talouden hidastuminen heijastuu euroalueelle, ”keinotekoisesti” kasvussa pidetty talous joutuu vaikeuksiin. Starttiryypyllä tuotettu hyvä hetki menee ohi.

Kaiken lisäksi tilanne on altis häiriöille, joiden seuraukset olisivat vakaassa kasvussa olevassa taloudessa rajoittuneita. Komissio esimerkiksi pohdiskelee, että Volkswagenin päästöhuijaus voi liikutella bruttokansantuotteen lukemia.

Komission ennusteesta on nähtävissä myös, että kasvu Euroopassa on hyvin epätasaista.

Toisessa päässä on entinen kriisimaa Irlanti, jonka bruttokansantuotteen oletetaan kasvavan tänä vuonna 6 prosenttia ja ensi vuonna 4,5 prosenttia. Toisessa – huonossa päässä – ovat Suomi ja Kreikka, joista ensimmäisen kasvu on nollan pinnassa ja jälkimmäisen senkin alapuolella. Muut kriisiin joutuneet ja talousapua saaneet euromaat kirivät kasvussa Suomen ohi.

Espanjan nousun kestävyydestä kertoo, että maassa investointien määrä kasvaa hyvää tahtia. Ei tosin samaa vauhtia kuin entisessä kriisimaassa Irlannissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat