Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain sillä ehdolla

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Yksi asia alkaa olla varma. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) vahvuudet ovat jossakin muualla kuin neuvottelujen vetämisessä.

Sipilä ei tietenkään ole ensimmäinen, joka on koettanut uudistaa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut. Vääntö alkoi jo pääministeri Matti Vanhasen (kesk) kaudella. Sen jälkeen vaiheita ja työryhmiä on riittänyt.

Saksan politiikassa on pakolaiskriisin aikana hallituksella ollut joka toinen viikko jokin ylitsepääsemätön sisäinen erimielisyys. Asiat ovat suuria, paine kova.

Ei Saksankaan hallitus työstä kompromissia käden käänteessä, mutta puolueiden edustajat tulevat usein yöllisistä keskusteluista ulos jonkinlaisten edistysaskeleiden kanssa. Viimeksi torstaina liittokansleri Angela Merkel ja hänen toraisat hallituskumppaninsa marssivat kameroiden eteen sorvattuaan kompromissin pakolaisten rekisteröintialueista.

Vaikka Sipilä jo uhkasi hallituksen hajoamisella, onnistui Suomenkin hallituksen tällä kertaa jotenkin pusertaa öinen sote-kompromissi.

Merkel on tunnettu siitä, että hän kokoaa faktat ja selvittää, kuinka kaukana neuvottelijoiden kannat ovat toisistaan. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierkaan ei ole hassumpi neuvottelupöydässä. Hän oli keskeisessä roolissa, kun Iranin ydinneuvotteluissa syntyi sopu.

Johtavien suomalaispoliitikkojen kannattaisi vilkaista esimerkiksi Helsingin yliopiston neuvottelutaidon perusteiden tarjontaa, sillä kiistat eivät tähän lopu. ”Neuvottelijan on hyvä osata joustaa epäolennaisissa asioissa päästäkseen tulokseen tärkeämmissä asioissa”, perusohjeissa sanotaan. Neuvottelijaa kehotetaan myös panostamaan osapuolten väliseen luottamukseen ja kunnioitukseen.

Etukäteen puolueissa syvään juntatut maalitolppien paikat ovat onneton lähtökohta hallituksen neuvotteluille. Etenkin keskusta ja kokoomus näyttivät neuvottelevan vain omista poteroistaan käsin. Taktiikka on lainattu päiväkodista: ”Mä leikin sun kanssa vain sillä ehdolla, että. . .”.

Suomen poliittisessa kulttuurissa näyttämisen halu on nyt suurempi arvo kuin lopputulos. Se on suuri harmi, sillä Suomen talouden ongelmat tuskin ratkeavat rytinätaktiikalla, joka päätyy joko täydelliseen voittoon tai täydelliseen tappioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat