Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapseni ahmikoon Scarrynsa – uudessa maailmassa

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Kolme kuukautta ei ole ihmisen elämässä järin pitkä rupeama.

Pikkupoika saapui kotiimme elokuussa. Iltatähti, niin kai häntä voi luonnehtia, kun esikoinen on jo ennättänyt täysi-ikäiseksi. Lähes 20 vuodessa ympäröivä maailma on muuttunut: vuosituhat, rahayksikkö ja kännykkämuoti vaihtuivat. Me ihmiset koetamme pysyä perässä. Vaatimukset kasvavat koko ajan, ja kerran opituille taidoille tuntuu olevan yhä vähemmän kysyntää.

Mitkä olisivat ne osaamiset, urapolut ja oljenkorret, jotka eivät olisi heti huomenna historiaa?

Richard Scarry tuskin tiesi 1960-luvun alussa opettavaista lastenkirjasarjaa luodessaan, miten paljon melskettä maailmaan mahtuukaan. Rakastettujen opusten Busytown kääntyi suomeksi Touhulaksi. Sympaattiset eläinhahmot ovat luoneet suomalaislapsillekin ensikäsitystä siitä, kuinka ihmisten yhteiselo oikein toimiikaan.

Sittemmin on toki havahduttu Scarryn Touhukkaan maailman päivityksen tarpeeseen. Viimeksi hahmoja on soviteltu Piilaaksoon. Lääkärien, poliisien ja opettajien rinnalle Touhulaan ovat ilmestyneet start up -henkeen sopivat brogrammerit, digiprofeetat ja kryptovaluutta-asiantuntijat.

Eräässä Scarryn tarinassa herra Possula putoaa veneestä, ja posteljooni pelastaa hänet kuivalle maalle. ”Pahoin pelkään, että minusta on ollut teille pelkkää vaivaa”, Possula pahoittelee. Luulenpa, että juuri tuolta hänestäkin tämän päivän Touhulassa saattaisi tuntua.

Vaan eipä postimieskään ole enää suojassa muutokselta. Kuluvalla viikolla kärjistynyt Postin työehtoriita on vääjäämätöntä jatkoa sarjalle konflikteja, joissa vanha monopolibisnes yrittää sopeutua kilpailuolojen kustannustasoon.

Myllerrys koettelee etenkin suorittavan portaan työllisyyttä.

Onko aika jättää Richard Scarryn kirjat pölyttymään? Onko venäläiskirjailija Roman Sentšinin kertomus Nikolai Mihailovitš Jeltyševin elämästä likempänä reaalimaailmaa?

Sentšin kertoo vastikään suomennetussa kirjassaan Jeltyševit, erään perheen rappio tarinan tavallisista ihmisistä, joilla oli neuvostoaikana arvostetut, keskiluokkaiset ammatit. Siirtymätalouden sekasorrossa he eivät enää osanneet tai ymmärtäneet tarttua tilaisuuksiinsa.

Jeltyšev työskentelee potkuihinsa saakka miliisinä päihtyneiden selviämisasemalla. Yksitoikkoinen, tylsistyttävä ja liian vähän rahaa tuottava työ alkaa uudessa ajassa ärsyttää häntä. Häntä pännii riisua joka ilta, käydä nukkumaan tietäen, ettei nukahda vielä aikoihin. Ruokakin ärsyttää, koska se on aina jotenkin mautonta ja tympeää.

Työelämän muutoksen joudumme kohtaamaan, nielemme sen tai emme. Saamme tinkiä odotuksista, työn hallinnan tunteesta ja arvostuksesta. Lattiatason työ on usein väliaikaista ja heikosti palkattua. Samalla myös keskiluokan asiantuntijatehtävien työväenluokkaistuminen jatkuu. Keskipalkkaisten kato näkyy jo tuoreissa verotiedoissa.

Puhelu helpdeskiin kääntyy yhä useammin ulkomaille.

Avoimilla työmarkkinoilla avautuu ahneimmille hyväksikäytön paikkoja. Uhreja ovat nekin itäeurooppalaiset, jotka päätyvät ulkomaille vuokratyöfirmojen retkuun, orjuuden kaltaisiin oloihin.

Työ ei saa valua keinottelijoille. Meillä pitää olla alttiutta kohdata muutos ja vaikuttaa sen kulkuun. Muuten jäämme sivustakatsojiksi.

Olen tämän keskellä toiveikas: lapseni ahmikoon Scarrynsa, isoveljensä jäljissä. Uskon, että hänelläkin riittää kykyä hakea roolinsa uudessa maailmassa.

Yhteinen asia on huolehtia siitä, ettei kaupunkia rakenneta pettävän moraalin varaan. Rehdin työn täytyy kannattaa, ja menestyä pitää myös puhtain keinoin. Kuten Touhulan väellä, meilläkin on vastuu myös yhteisömme hyvinvoinnista.

Ihmisarvo, työmoraali ja itsekunnioitus. Ne ovat arvoja, joiden varassa huomiseen kannattaa suunnistaa. Ammatistaan ylpeä, eteenpäin katsova duunari on tämän luottamuksen kulmakiviä. Remonttifirmallaan rikastunut Kimmo Riihimäki, viime vuoden tulotilaston kolmonen, on mahtava ääriesimerkki siitä, että ahkeruus ja usko omaan osaamiseen kannattaa yhä.

Tässä piilee tämän ajan toivo ja mahdollisuus. Parhaimmillaan palkkatyö ei olekaan päätepysäkki, vaan risteysasema, josta voi hypätä mahdollisuuksien juniin.

Kunhan maltamme olla sinut itsemme ja odotustemme kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat