Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Itä-Eurooppa sittenkään asenteiltaan niin paljon sulkeutuneempi kuin länsi?

Pääkirjoitus
 

Saksalaisella mellakkapoliisikaverillani on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen paljon töitä.

Viimeksi lauantaina Berliinissä oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue protestoi Angela Merkelin pakolaispolitiikkaa vastaan. Tänään maanantaina on vuorossa Leipzigissa protestiliike Legidan mielenosoitus.

”Huolestuttaa, että maailmassa on niin paljon hulluja. Ääripäät ovat pahasta, olivat ne kumpaa tahansa”, pakolaisia vastustavien protestoijien ja vastamielenosoittajien välissä seisova poliisi sanoi.

Ryhdyin miettimään, missä päin Euroopan kovapäisimmät maahanmuuton vastustajat oikeastaan asuvat. Onko Itä-Eurooppa sittenkään asenteiltaan niin paljon sulkeutuneempi kuin länsi, kuten olemme väittäneet tämän syksyn aikana?

Itäisen Keski-Euroopan maat ovat pystytelleet aitoja, pelotelleet taudeilla ja islamisaatiolla sekä äänestäneet pakolaiskiintiöitä vastaan samalla kun Saksa ja Ruotsi ovat pitäneet oviaan auki. Puolassa kuulee ihan järjelliseltä vaikuttavan nuoren suusta järjettömiä lausahduksia.

”He ovat kaikki Isisin jäseniä. Tulevat sharian kanssa ja muuttavat kulttuurimme!” valitti puolalainen opiskelijapoika.

Protestien jatkumo, eri puolilla Eurooppaa lentelevät polttopullot ja erityisesti juttutuokiot itä- ja länsieurooppalaisten kanssa ovat kuitenkin tehneet selväksi, ettei epäluulo katso Euroopan laitaa. Länsieurooppalaiset tuntevat yhtä lailla epäluuloa maahanmuuttajia kohtaan mutta vain esittävät asiansa usein pehmeämmin sanoin.

Kuten se eläköitynyt pariskunta, professori ja lääkäri, jonka kanssa söin vasikanleikettä kaksi viikkoa sitten Kölnissä.

”Eivät he mitään suojelua tarvitse. Eikä meillä ole heitä varaa hoitaa.”

Mitä pidempään pakolaiskriisi jatkuu ja kärjistyy, sitä lähemmäksi asenteet Euroopan laidoilla ehkä tulevat toisiaan. Sanankäyttö ja politiikka kovenevat, kuten Saksassa on jo nähty.

Kysyin poliisikaveriltani, onko myös mielenosoitusten tunnelma kääntynyt entistä aggressiivisemmaksi.

”Olen tottunut väkivaltaisiin ihmisiin, joten monet tilanteet eivät ole minulle niin dramaattisia kuin ne ehkä oikeasti ovat.”

Toisin sanoen poliisikaverini on ääripäiden keskellä seisoessaan tottunut vihaan.

Sama näyttää tapahtuvan meille muillekin eurooppalaisille, lännessä ja idässä. Pikkuhiljaa sydän kylmettyy myös niillä, jotka ennen seisoivat keskellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat