Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan yritysmallin tuonti on hankalaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Saksan talouden ja teollisuuden pärjäämistä on selvitelty, hyvään menestykseen on löydetty useita syitä.

Saksalaisen vientiteollisuuden valtti on aina ollut ”made in Germany” -laatuleima. Volkswagenin huijaus voi tehdä hetkeksi leimaan loven, mutta ei se sitä kokonaan pois pyyhi.

Saksalaiset vientiyritykset ovat kyenneet luomaan joustavan organisaation, joka on kyennyt reagoimaan kuluttajien tarpeisiin.

Moni mainitsee myös ”Mittelstandin”. Tällä tarkoitetaan yrityskatrasta, johon kuuluu keskisuuria yrityksiä, jotka ovat yleensä perheomisteisia ja toimivat kansainvälisillä markkinoilla.

Mittelstandin arvioidaan toimineen saksalaisen talouden selkärankana kuluneina taantuman vuosina. Keskisuuret yritykset kohtasivat taantuman vakavaraisina ja pysyivät maltillisina – toimintoja ja tavoitteita ei ole muutettu sen mukaan, miltä kukin kvartaali näyttää.

Hyväksi lääkkeeksi nuorisotyöttömyyteen todettu oppisopimuskoulutus nojaa Saksassa nimenomaan Mittelstandin kykyyn imeä nuoria työelämään. Keskisuurten saksalaisyritysten merkityksestä kertoo sekin, että sana Mittelstand on hiipinyt yleiseen kielenkäyttöön monessa maassa, joka yrittää ottaa oppia Saksasta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kertoo tuoreessa selvityksessään, että Suomessa kannattaisi panostaa täkäläiseen Mittelstandiin. Tosin kohde on pieni: Etla löysi vain 51 kansainvälistynyttä suomalaisyritystä, jotka työllistävät enemmän kuin 250, mutta vähemmän kuin 500 työntekijää.

Saksassa Mittelstand määritellään siten, että työntekijöitä on alle 500 ja liikevaihto yli 50 miljoonaa vuodessa. Saksalaisen määritelmän mukainen Mittelstand kattaa yli 90 prosenttia maan yrityksistä, se tekee puolet maan bruttokansantuotteesta ja työllistää reilusti yli puolet työssä olevasta työvoimasta. Lähes kaikki yritykset ovat perheomisteisia.

Mittelstandin ytimessä ovat keskikokoiset, menestyvät, ulkomaisille markkinoille suuntautuvat tai jo suuntautuneet yritykset – ne, joista on kasvanut sennheisereitä ja mielejä.

Niin mukavaa kuin saksalaisen mallin tuominen Suomeen voisikin olla, se tuskin onnistuu. Saksalaisen Mittelstandin juuret ovat paikoin syvällä historiassa, ja yritykset ovat saaneet alkukasvuunsa apua Suomea huomattavasti suuremmasta kotimarkkinasta ja alueiden tuesta. Suomalainen kasvualusta on paljon karumpaa.

Eikä kaikki Mittelstandissa ole kadehdittavaa. Saksassa moni tähän ryhmään kuuluva yritys pyrkii konservatiivisuuteen: pysytään turvallisessa laatikossa ja kotiseudulla. Osa niistä jyrää pienellä katteella vuosikymmenestä toiseen lähes samaa tuotetta. Ammatit, yritykset ja arvot periytyvät seuraaville sukupolville kerta toisensa jälkeen.

Tällaiset Mittelstandin yritykset tuottavat kyllä vakautta, mutta niillä voi olla vaikeuksia tulevaisuuden taloudessa, jossa teollisen internetin, pienten sarjojen ja yhä nopeamman muuttumiskyvyn merkitys kasvaa.

Mutta jotain oppia kyllä voi ottaa. Etla arvioi, että myynti, markkinointi ja jakelu ovat suomalaisyritysten ongelmakohtia. Ne näkevät puutteita tuotepaletissaan mutta eivät kehitä aktiivisesti uutta.

Vaikka Etla ei sitä suuremmin pohdikaan, nämä ongelmat voivat olla sisäsyntyisiä. Jos on löytänyt turvallisen laatikon, päätyy liian helposti sen vangiksi. Jos haluaa Suomeen menestyvän Mittelstandin, yritysten tulisi syttyä kehittämään, myymään ja valtaamaan uusia markkinoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat