Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron haluaa apua noustakseen kuopasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian pääministeri David Cameron näyttää kaivaneen lupauksella EU-kansanäänestyksestä itselleen kuopan, josta ylös pääsemiseen hän kaipaa kipeästi muiden apua.

Viime viikolla valtiovarainministeri George Osborne toivoi Berliinissä pitämässään puheessa, että Saksan liittokansleri Angela Merkel tulisi apuun. Merkelin toivotaan hidastavan hankkeita, jotka tiivistävät euroaluetta ja kutistavat euroalueen ulkopuolisten maiden valtaa EU:ssa tai tuovat niille uusia kustannuksia. Jos Britannia saa takeet tästä, se ei Osbornen mukaan estä euroalueen sisäistä tiviistymistä.

Merkelin vastaus oli lakoninen. Hän kertoi, että hyvä olisi, jos Britannia pysyisi unionissa, mutta asiahan ei Saksalle kuulu. Mitään myönnytyksiä ei tullut.

Osbornen huolena eivät ole vain euroa tiivistävät projektit. Taktinen syy Osbornen puheisiin on se, että tällaisten projektien saaminen Britannian pyynnöstä jäihin auttaisi Cameronia todistamaan, että hän on saanut EU:lta myönnytyksiä. Silloin hän voisi asettua kansanäänestyksen alla myymään kantaa, jonka mukaan Britannian tulisi pysyä unionissa. Cameron joutuu ennen kansanäänestystä valitsemaan puolensa. Hänen odotetaan asettuvan EU:ssa pysymisen kannalle.

Valitsipa Cameron kumman vaihtoehdon tahansa, hän on kuitenkin vaikeuksissa. Jos hän tukee unionissa pysymistä ja kansa seuraa, konservatiivipuolue uhkaa revetä. Tiedustelujen mukaan puolueen tukijoiden selvä enemmistö haluaa pois unionista. Osa mediasta ja itsenäisyyspuolue ovat vahvasti unionia vastaan. Niille Cameronin valinta olisi herkullista riepoteltavaa.

Mikäli Cameron haluaa Britannian pysyvän unionissa, mutta kansa valitsee toisin, hänelle ei jääne muuta vaihtoehtoa kuin erota pääministerin ja puolueen puheenjohtajan paikalta. Tämä vaihtoehto puhaltaisi skottien itsenäisyyshalun uuteen liekkiin.

Sama vaara on silloinkin, jos Cameron alkaa markkinoida EU:sta irtautumista. Tämä vaihtoehto olisi lisäksi Britannian taloudelle iso isku. Britannian talous tarvitsee paljon enemmän Manner-Eurooppaa kuin Cameron haluaa ääneen sanoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat