Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt murentavat yliopiston perustaa

Pääkirjoitus
 
Jaakko Kauko ja Ulpukka Isopahkala-Bouret Kirjoittajat ovat koulutuspolitiikan tutkijoita Helsingin yliopiston pohjoismaisessa huippututkimus

Politiikan tutkimuksessa tiedetään, että politiikassa etsitään harvoin ratkaisuja ongelmiin. Sen sijaan etsitään ongelmia, jotta halutut ratkaisut saadaan toteutettua. Tämä on tehokas tapa viedä muutos läpi, ja nyt sitä käytetään suomalaisten korkeakoulujen muuttamiseen.

Yliopistot on ajettu ahtaalle. Julkisen rahoituksen vähentäminen alkoi Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten kaudella. Hallitus jäädytti yliopistoindeksin, joka takasi rahoituksen uuden yliopistolain aikana. Juha Sipilän (kesk) hallitus on jyrkentänyt linjaa ja päättänyt leikata suoraan yliopistojen perusrahoituksesta.

Poliittisessa retoriikassa julkisten menojen pienentäminen ja velkaantumisen vähentäminen ovat koulutuksen ylittäviä prioriteetteja. Monet asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet taloustilanteen pakottavuuden ja leikkausten mielekkyyden.

Koulutuspoliittisesti nämä hallituksen linjaukset pitävät sisällään sisäisiä ristiriitoja, eivätkä ne auta saavuttamaan esitettyjä tavoitteita. Esitetyt ongelmat ja tarjotut ratkaisut eivät ole yhteismitallisia. Suomalaisten julkisten yliopistojen rahoittamisen ”tasapainottamiseksi” lainataan ratkaisuja markkinalogiikalla toimivista järjestelmistä.

Ratkaisuiksi esitetyt byrokratian vähentäminen, varainhankinta ja lukukausimaksut ovat olleet asialistalla jo pitkään. Nämä toimet eivät voi korvata menetettyjä tuloja. Helsingin yliopiston laskelmien mukaan edes koko hallintoviraston lakkauttaminen ei riittäisi kattamaan nyt tapahtuvia budjettileikkauksia.

Varainhankinta on tuottanut jonkin verran tulosta, mutta lukukausimaksut EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille opiskelijoille eivät kokeilujen perusteella pysty tuottamaan merkittäviä tuloja vielä pitkään aikaan.

Leikkaukset eivät tarkoita vain rahoituksen pienenemistä yliopistoissa. Rahaa myös jaetaan uudella tavalla. Hallitus puuttuu tutkimuksen sisältöön profilointirahan kautta. Lisäksi hallituksen aikomus luopua koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta uhkaa vähentää vuoropuhelua ministeriön virkamiesten ja koulutuksen käytäntöä tuntevien asiantuntijoiden kesken, kuten Pasi Sahlberg ja Peter Johnson ovat todenneet (HS 19.10.)

Vaarana on poliittisten muotivirtausten vaihtuminen. Poliittisella päätöksellä perustetut strategisen huippuosaamisen keskittymät saivat kansainvälisessä arvioinnissa kritiikkiä, ja Sipilän hallitus lakkautti ne. Nykyisen hallituksen kärkihankkeet osuvat kuitenkin osittain samoille alueille.

Budjettileikkaukset, indeksijäädytykset ja profilointirahoitukset ajavat yliopistoja kauemmas innovatiivisuudesta, heikentävät perustutkimuksen laatua ja rajaavat tulevan tutkimuksen vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Helsingin yliopisto voi joutua vähentämään 1 200 työntekijää, minkä seurauksena koulutusohjelmia ja tutkimusaloja todennäköisesti lakkautetaan, lähiopetusta ja ohjausta vähennetään ja huippututkijoita ja tutkimusryhmiä lähtee ulkomaille. Leikkaukset vaikuttavat väistämättä suomalaisen tutkimuksen ja yliopisto-opetuksen sisältöihin ja saatavuuteen.

Korkeakoulutuksen leikkauksilla ei vain pyritä tekemään pienemmillä resursseilla samaa kuin ennenkin, vaan pyrkimyksenä on myös edistää poliittisia uudistuksia, jotka ovat vieraita pohjoismaisen hyvinvointivaltion koulutusjärjestelmälle.

Julkisen rahoituksen alasajo on hankalasti sovitettavissa yhteen laadukkaan, julkisen ja ilmaisen korkeakoulutuksen kanssa, ja nykyinen tilanne ohjaa etsimään vaihtoehtoisia malleja. Talouskriisi luo pahimmassa tapauksessa ilmapiirin, jossa markkinalähtöisistä järjestelmistä lainatut eriarvoistavat ratkaisut alkavat näyttää hyviltä.

Suomi voi valita toisin. Lyhyen aikavälin poliittisesti valittujen tavoitteiden ajamisen sijaan on nähtävä pitemmälle. Pitäisi luottaa siihen, että akateeminen yhteisö tietää tulevaisuuden tutkimusalat paremmin kuin poliittiset päätöksentekijät. Tutkimusta ja koulutusta kannattaa rahoittaa myös niukkoina aikoina uskoen, että se johtaa tulevaisuudessa talouskasvuun.

Suomen tulee pitää kiinni julkisesti tarjotun koulutuksen periaatteesta: jokaisella on oikeus ja mahdollisuus kouluttautua taustasta ja varallisuudesta riippumatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat