Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slush symboloi kulttuurimuutosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuluvalla viikolla media täyttyy kasvuyritys- ja teknologiahuumasta, sillä keskiviikkona alkaa Messukeskuksessa startup-yritysten Slush-tapahtuma. Nyt kahdeksannen kerran järjestettävästä Slushista on kasvanut hämmästyttävä spektaakkeli, jonka merkitys on paljon itse tapahtumaa suurempi.

Toki tapahtumakin on iso. Tänä vuonna siihen osallistuu 15 000 vierasta sadasta eri maasta, 1 700 aloittelevaa yritystä, satoja sijoittajia maailman suurimmista pääomasijoitusyhtiöistä sekä toimittajia maailman johtavista talousviestimistä. Puhujina on nimekkäitä yrittäjiä ja talouselämän vaikuttajia kotimaasta ja ulkomailta.

Slushista on kahdeksassa vuodessa kasvanut yksi maailman suurimmista startup-tapahtumista.

Kyseessä ei ole pelkkä kaksipäiväinen messutapahtuma Helsingissä, vaan Slushiin liittyviä tilaisuuksia järjestetään ympäri vuoden eri puolilla maailmaa.

Slushin kansainvälistä menestystä on osaltaan siivittänyt se, että Suomesta on viime vuosina noussut useita menestyneitä teknologiayrityksiä – ennen kaikkea pelialalla. Kansainvälisten pääomasijoittajien näkökulmasta Supercell-Suomi on taas kiinnostava paikka.

Slushin ideana on saattaa aloittelevat teknologiayritykset ja pääomasijoittajat yhteen. Mutta ennen kaikkea kyseessä on omintakeinen ja riehakas yrittäjyysfestivaali. Tapahtuma järjestetään tarkoituksella vuoden ankeimpaan aikaan marraskuun puolivälissä, jolloin Suomi ei esitä parhaita puoliaan. Tapahtuman nimi ”slush” tarkoittaa loskaa. Ulkomaisille vieraille kaamos on kuulemma kiehtovaa ja eksoottista.

Slush on sekoitus yleishyödyllisyyttä ja bisnestä. Tapahtuman järjestää yhtiö, jonka omistaa säätiö. Säätiö ei pyri tekemään voittoa. Järjestäjät ovat pääosin Aalto-yliopiston ja muiden korkeakoulujen opiskelijoita.

Nuorten innokkaiden järjestäjien ansiosta Slush onkin vuodesta toiseen onnistunut säilyttämään tuoreutensa.

Mutta pelastaako Slush talouskurimukseen vajonneen Suomen?

Slushia on helppo vähätellä sillä perusteella, että startup-yritysten työllistävä vaikutus on kokonaisuuden kannalta pieni. Työllisyysvaikutus kasvaa siinä vaiheessa, kun yritys on toiminut yli viisi vuotta. Toisaalta aika harva aloittelevista teknologiayrityksistä saavuttaa tätä viiden vuoden rajapyykkiä.

Työllisyystilastoja suurempi merkitys onkin kulttuurisella muutoksella, jota Slush symboloi.

Eri kyselyt osoittavat, että viime vuosina opiskelijoiden asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat muuttuneet dramaattisesti. Vielä vuosituhannen vaihteessa tekniikan tai kauppatieteiden opiskelijat haaveilivat pääsevänsä töihin Nokialle tai johonkin suureen konsulttiyhtiöön. Nykyisin yhä useampi opiskelija kaavailee ryhtyvänsä yrittäjäksi. Yrittäjyydestä on tullut trendikästä.

Suomessa on iso joukko nuoria, itsevarmoja ja lahjakkaita yrittäjiä, jotka eivät hae yrittäjyydestä vain elinkeinoa vaan lähtevät saman tien rohkeasti valloittamaan maailmaa. Tällä asennemuutoksella on toivottavasti jossain vaiheessa myös iso kansantaloudellinen merkitys.

Slush ei ole yksin aiheuttanut tätä kulttuurimuutosta, mutta se on varmaankin vaikuttanut siihen. Slush tarjoaa esikuvia, menestyneitä yrittäjiä, jotka ovat onnistuneet muuttamaan maailmaa. Se on hyvä tavoite.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat