Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geopolitiikka antaa tilan Myanmarin demokratialle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ylivoimainen voitto sunnuntaina järjestetyissä vaaleissa oli juhlan aihe Myanmarin eli Burman pitkään tukahdutetulle ja sorretulle oppositiolle. Kyseessä on suuri muutos Myanmarissa, jonka demokratialiike on saanut kansainvälistä näkyvyyttä johtajansa Aung San Suu Kyin ansiosta.

Ääntenlaskun jatkuessa vaikutti yhä varmemmalta, että demokratialiikkeen pääpuolue Uusi demokratialiitto (NLD) ylittää uudessa parlamentissa kenraaleiden valta-asemansa turvaksi asettamat esteet. Puolue näytti saavan selvästi yli kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista. Se tarkoittaa, että NLD voisi muodostaa hallituksen huolimatta sotilaille varatusta 25 prosentin paikkakiintiöstä parlamentin molemmissa kamareissa.

Vaalit olivat saavutus maassa, jossa sulkeutunut ja ajoittain väkivaltaisen vainoharhainen sotilasvalta on jatkunut yli 52 vuotta.

Demokratian eteneminen ei ole tämän jälkeenkään vaivatonta. Kenraalit ovat miinoittaneet tien erilaisilla esteillä, joista parlamenttipaikkojen kiintiö on vain yksi. Myanmarilaisten oman tahdon ohessa tapahtumia ohjaa hyvin voimakkaasti geopolitiikka. Vallansiirto alkoi jo vuonna 2011, kun sotilasjunttaa johtanut kenraali Than Shwe siirsi vallan siviiliksi sonnustautuneelle kenraali Thein Seinille. Pääsyy ei ollut demokraattinen vakaumus vaan rappiotilassa olleen talouden ajautuminen yhä enemmän suuren naapurimaan Kiinan valvontaan.

Vuonna 1962 alkaneen sotilasvallan kuluessa Myanmarista tuli yksi maailman merkillisimmistä ja köyhimmistä maista. ”Burmalainen tie sosialismiin” sulki rajat ja pysäytti talouden kehityksen.

Kun maa alkoi avautua, länsimaat Yhdysvaltain johdolla ottivat muutoksen vastaan avosylin. Poliittisen muutoksen todelliset reunaehdot syntyivät kuitenkin siitä, että kenraalit hyväksyivät demokratian pitkin hampain ja pakon edessä geopoliittisista syistä. Länsimaat vuorostaan ummistivat silmänsä demokratian puutteille samoista syistä.

Näissä puitteissa Suu Kyin johtaman puolueen suuri vaalivoitto oli parasta, mitä Myanmarille saattoi toivoa. Sen turvin myönteinen kehitys voi jatkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat