Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt ohjaavat valmistelua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus kertoi maanantaina tarkemmin, miltä pohjalta se lähtee valmistelemaan viikonloppuna sovittuja itsehallintoalueita ja sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistusta.

Keskusta ja perussuomalaiset eivät olisi halunneet vielä nyt antaa asiakkaalle täyttä valinnanvapautta perusterveydenhoidossa. Lakia aletaan kuitenkin kokoomuksen vaatimuksen mukaisesti valmistella heti, samalla kun sote otetaan pois kunnilta ja siirretään isommille alueille. Valinnanvapauden mallia ei voi suoraan kopioida esimerkiksi Ruotsista – on luotava Suomen oma malli.

Asiakas voisi valita perustason palveluissa – siis esimerkiksi yleislääkäriin pyrkiessään –, tuottaako hänen palvelunsa julkinen, yksityinen vai kolmannen sektorin tuottaja. Olennaista on, että palvelulle piirretään rajat. Nyt aiotaan ensi kertaa määritellä julkinen palvelulupaus. Valtio siis kertoo, mikä on se yhteiskunnan tarjoama terveydenhuolto, jota näiltä tuottajilta voi odottaa saavansa.

Sote-kustannukset kasvavat nyt 2,2–2,4 prosenttia vuodessa. Tämä kasvu halutaan painaa mahdollisimman nopeasti alle prosentin. Tuotannosta on saatava säästöjä, eikä julkisessa palvelulupauksessa voi luvata mahdottomia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat