Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieli avaa portin yhteiskuntaan

Pääkirjoitus
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Minusta tuli maastamuuttaja 1990-luvun lopussa. Vaihdoin Suomen Hollantiin ja menin opiskelemaan maan kieltä ja kulttuuria vanhaan yliopistoon. Luokassa meitä istui parikymmentä maahanmuuttajaa.

Taustamme eivät olisi voineet olla erilaisemmat. Minä olin päätynyt ulkomaille puoliksi sattumalta, naiivin seikkailunhalun ajamana. Osa luokkakavereista haki uudesta kotimaasta turvaa. Israelilaiset naiset tulivat kurssille melkein suoraan armeijasta.

Ja sitten oli ranskalaisnainen, jonka oli pakko opiskella inhoamaansa kieltä, koska oli sattunut rakastumaan hollantilaismieheen.

Se, mikä meitä yhdisti, oli halu ja pakko saada uusi kieli ja kulttuuri haltuun. Kieli oli portti yliopistoon. Myöhemmin tajusin, että se oli portti koko yhteiskuntaan.

Istuimme vuoden päivät pienessä luokassa kanaalin varrella. Opetus keskittyi puhumiseen. Jo viikon jälkeen opettaja ilmoitti, että englannin käyttö on kielletty. Sönkötimme tunnollisesti hollantia toisillemme ja harjoittelimme kurkkuäänteitä sylki lentäen. Opiskelimme maan historiaa ja kansalliskirjailijoita. Opimme, että kun hollantilainen menee synttäreille, hän onnittelee myös vieraat.

Uuden kielen ja kulttuurin omaksumiseen minulla oli etulyöntiasema, sillä asuin ensin paikallisten ystävien luona. Muutaman päivän jälkeen hekin lopettivat englannin puhumisen. Oli pakko vain yrittää.

Taskussani oli myös Suomen passi. Olisin koska tahansa voinut palata tai lähteä melkein minne tahansa muualle. Kaikilla ei ollut tätä vaihtoehtoa. Irakin Kurdistanista paennut lääkäripariskunta oli nähnyt hirveitä asioita. He halusivat pienelle tyttärelleen paremman tulevaisuuden. En ole koskaan nähnyt yhtä tunnollisia opiskelijoita.

Minäkin opin kielen, jatkoin opintoja, sain lisää paikallisia ystäviä. Kotiuduin ja jäin vuosiksi.

Kurssilla voi oppia perusteet, mutta kielitaito punnitaan arjessa. Kahvilasanastosta ei ole hyötyä, jos ei ole ketään, kenen kanssa jutella. Jokainen Suomeen tuleva turvapaikanhakija tarvitsisi edes yhden suomenkielisen ystävän.

Ilman kielitaitoa ihminen jää yhteiskunnassa sivustakatsojan rooliin. Hän on riippuvainen muista. Kielen avulla ihminen voi puolustaa itseään, opiskella, rakastaa ja tehdä työtä. Kotiutua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat