Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmantaloutta uhkaa pitkäaikainen taantuma

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Vaikka maailmantalous elää vielä vuosien 2007–2008 finanssikriisin ja eurokriisin jälkitunnelmissa, sitä uhkaa jo uusi taantuma, ellei lama.

Tuotannon kasvu Kiinassa on hidastunut ja hidastunee edelleen. Myös useiden muiden kehittyvien maiden taloudet ovat alamäessä. Esimerkiksi Venäjän talous supistuu. Brasiliassa tuotanto kasvoi viime vuosikymmenellä lupaavan ripeästi, mutta nyt eletään jo toista peräkkäistä alenevan tuotannon vuotta.

Euroalueellakin taloudellinen aktiviteetti on vaisua, eikä juuri kukaan odota lähivuosiksi nopeaa kasvua. Samaan aikaan kritiikki eurokriisin hoitoa kohtaan on kasvanut sekä poliittisten päättäjien että akateemisten taloustieteilijöiden keskuudessa.

Maailmalla onkin alettu puhua voimistuvin äänenpainoin globaalin talouden ajautumisesta pysyvään pysähdystilaan, stagnaatioon. Näkemystä tukee maailmankaupan kasvun selvä hidastuminen finanssikriisin jälkeisinä vuosina.

Ehkä näkyvimmän ja perustelluimman puheenvuoron stagnaation vaarasta on käyttänyt Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri ja nykyinen Harvardin yliopiston professori Lawrence Summers Financial Times -lehdessä lokakuun alussa julkaistussa laajassa artikkelissaan.

Summersin mielestä maailmantaloutta uhkaavat vaarat ovat nyt suuremmat kuin kertaakaan sitten Lehman Brothersin nurinmenon vuonna 2008. Summers perustelee kantaansa kehittyneiden teollisuusmaiden kyvyttömyydellä ylläpitää kunnon kasvua, vaikka rahapolitiikka on erittäin kevyttä. Heikkoja näkymiä vahvistaa useimpien suurten kehittyvien talouksien kasvuvauhdin hidastuminen.

Summersin mielestä päättäjät aliarvioivat pahasti sen riskin, että länsi ja sen mukana koko maailma voisivat ajautua taantumaan. Tilannetta pahentaa, ettei teollisuusmaiden keskuspankeilla olisi tuolloin mitään liikkumatilaa reagoida rahapolitiikan keinoin. Korothan ovat jo hyvin matalia Euroopassa ja Japanissa, ja Yhdysvalloissa korkojen ennakoidaan nousevan vain hyvin hitaasti.

Rahapolitiikan tehottomuudesta deflaation kukistajana on jo saatu vahva näyttö Japanista. Siellä pääministeri Shinzo Aben johdolla on jo usean vuoden ajan yritetty erittäin kevyellä rahapolitiikalla irrottaa maa pitkään jatkuneesta stagnaation ja alenevien hintojen kierteestä. Tulokset ovat tähän asti olleet laihoja.

Summers kiinnittää huomiota siihen, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on jo nyt pudottanut tuntuvasti vuonna 2012 julkistamaansa vuoteen 2020 asti ulottuvaa tuotannon kasvuennustettaan. Hänen mielestään olemme tulleet uuteen makrotaloudelliseen aikakauteen, jolloin deflaatioriski on suurempi kuin inflaatioriski, emmekä voi luottaa markkinatalouden itse itseään korjaaviin ominaisuuksiin.

Summersin mukaan inflaatio-odotukset ovat nyt alhaiset. Missään teollistuneessa maassa ei odoteta inflaatiovauhdin nopeutuvan kahden prosentin tuntumaan, keskuspankkien tavoitteeseen. Yhdysvalloissa markkinat ennakoivat inflaatiovauhdin olevan vuoden 2017 lopussa prosentin verran ja vuosina 2020–2025 puolitoista prosenttia.

Niinpä elämme nyt hitaan kasvun, matalana jatkuvan inflaation ja nollatasoisten reaalikorkojen maailmassa. Tämä kombinaatio selittyy Summersin mielestä vain pysyvän hitaan kasvun hypoteesilla.

Kiinan muutoksen merkitys korostuu. Summers kertoo lähes uskomattoman esimerkin: Kiinassa valettiin vuosina 2010–2013 enemmän sementtiä kuin Yhdysvalloissa koko 1900-luvulla! Kokemukset Japanista ja Aasian tiikereiksi kutsutuista maista kertovat, ettei muutos tällaisesta investointivetoisesta kasvusta tapahdu välttämättä ongelmitta.

Kiinalla riittää muitakin ongelmia. Maalla on edessä maailmanhistorian nopein väestön ikääntyminen. Muuttoliike maalta kaupunkeihin hidastuu ja aiheuttaa palkkapaineita työmarkkinoilla. Tuskinpa poliittinen vakauskaan jatkuu loputtomiin.

Rahapolitiikka on Summersin analyysin mukaan nyt tehotonta pysyvän hitaan kasvun torjunnassa. Niinpä hän suosittelee ekspansiivista finanssipolitiikkaa. Reaalikorkojen mataluus antaa hänen mielestään hyvän perusteen lähteä rahoittamaan valtioiden lainanotolla investointeja ja kunnossapitomenoja.

Jos Summersin pelkäämä maailmantalouden pitkäaikainen hidas kasvu toteutuu, se lisää ikävästi Suomen vaikeuksia irrottautua jo pitkään jatkuneesta pysähdystilasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat