Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesiriidoille ei ole näkyvissä loppua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lapin Kansa povaa, että kiista jätevesien hoitoa koskevan lainsäädännön muuttamisesta jatkuu vielä ainakin puolen vuoden ajan.

”Jätevesiasetus näki päivänvalon Matti Vanhasen (kesk) hallituksessa 2003, jolloin asetusta perusteltiin Itämeren suojelulla. – – Sittemmin perusteluja on muutettu paikallisemmiksi, mikä ei ole näkynyt asetuksen imagossa.”

”Haja-asutusalueilta löytyy yhä noin 120 000 omakotitaloa ja 50 000 kesämökkiä, joiden omistajat eivät ole tehneet asetuksen mukaista, keskimäärin 7 000 euron hintaista remonttia.”

”Nykyinen jätevesiremontin takaraja on maaliskuu 2018, mikä sekin saattaa siirtyä tai peruuntua kokonaan ainakin osalta haja-asutusalueen asukkaista.”

”Seuraavaksi keskustelua käytäneen siitä, ketkä vapautuvat pakosta ja miksi sekä siitä, kuinka lähelle rantaa sijoittuva talo tarvitsee jätevesijärjestelmän.”

”Viimeistä jätevesiasetusriitaa tuskin on vielä käyty.”

Ilkan mukaan jätevesiasetus ei näytä ajan kuluessa yhtään paremmalta.

”Alun alkaen pahasti ylimitoitettua ja huonosti valmisteltua uudistusta yritetään paikkailla jo ties monettako kertaa.”

”On selvää, että puhdistusjärjestelmän jo ostaneet kiinteistöjen omistajat voivat tuntea itsensä petetyiksi, jos lievennykset muuttavat puhdistamoiden hankkimisvaatimuksia. Toisaalta nämä lievennykset tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Lainsäädäntö ei voi kerta kaikkiaan toimia niin, että samaan aikaan kun jättiristeilijät saavat yhä laskea jätevesiään suoraan Itämereen, mummonmökissään asuvan pitäisi maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja pienpuhdistamosta.”

”Haja-asutusalueilla omissa kiinteistöissään asuvien suomalaisten epäoikeudenmukaisuuden tunne oli vahva ja oikeutettu, kun heistä tehtiin ikään kuin suurimpia syyllisiä ja maksumiehiä vesien rehevöitymiselle.”

”Suurin osa fosforipäästöistä syntyy yhdyskuntien jätevesistä, ja esimerkiksi Venäjän Itämeren kuormitustiedot ovat yhä puutteellisia.”

Aamulehti kirjoittaa, että kirkolliskokous ei päässyt viime viikolla puusta pitkään pohtiessaan luterilaisen kirkon suhtautumista uuteen avioliittolakiin.

”Moni voi toivoa, mutta harva uskoo, että ensi toukokuussa ensimmäistä kertaa kokoontuva kirkolliskokous on niin edistyksellinen, että se ensi töikseen muuttaa vihkikaavaa, jotta kirkko voi vihkiä homopareja heti avioliittolain muutoksen jälkeen.”

”Kirkolliskokous tekee viisaasti, jos se päätyy kompromissiin. Sen mukaan kirkko luopuisi vihkioikeudestaan ja tyytyisi vain siunaamaan maistraatissa vihityt parit, oli kyse sitten homo- tai heteroliitoista. Seuraava sukupolvi voi sitten arvioida käytäntöä uudestaan, jos katsoo sen tarpeelliseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat