Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuustuotanto kääntyi pitkästä aikaa kasvuun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tiistaina pilkahti valoa talouden synkkyyteen, kun Tilastokeskus kertoi Suomen teollisuustuotannon kasvaneen syyskuussa 1,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Tämä kertoo toivottavasti siitä, että tuotannon pohja on nyt saavutettu ja teollisuuden historiallisen pitkä alamäki on vihdoin kääntymässä.

Suomen teollisuustuotanto ehti supistua peräti 31 kuukautta yhtäjaksoisesti. Kyseessä on Suomen ennätys ja myös kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen pitkä laskukausi.

Tosin jälkikäteen tarkentuneiden tilastojen mukaan 31 kuukautta ei tullutkaan aivan täyteen, sillä kuluvan vuoden kesäkuussa teollisuustuotanto kasvoi hitusen.

Suomen teollisuus on kokenut viime vuosina kovia. Teollisuustuotanto on nyt 20 prosenttia pienempi kuin vuonna 2008. Teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta on kutistunut seitsemässä vuodessa seitsemän prosenttiyksikköä. Romahdus on paljon suurempi kuin Suomen verrokkimaissa.

Valoa on siis näkyvissä, mutta yhden kuukauden kasvun perusteella ei vielä uskalla tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä käänteen pysyvyydestä.

Kuluvan vuoden tammi–syyskuun aikana teollisuustuotanto väheni 1,7 prosenttia edellisvuodesta.

Erityisen myönteistä tiistaina julkistetuissa syyskuun tuotantoluvuissa oli, että kasvua esiintyi laajalla rintamalla. Eniten tuotanto kasvoi kaivostoiminnassa, 19,5 prosenttia. Vähäsateinen syyskuu näkyi turvetuotannon kasvuna.

Tuotanto kasvoi myös tekstiili-, kemian- ja metalliteollisuudessa.

Metsäteollisuuden tuotanto puolestaan laski 3,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Tilastokeskus julkisti tiistaina myös tilastot teollisuuden uusista tilauksista. Tilausten arvo laski peräti 30,6 prosenttia vuoden takaisesta.

Toivon pilkahdus ei silti sammu. Tilausten laskua selittää se, että verrokkiaikana viime vuoden syyskuussa tilausten arvo oli poikkeuksellisen korkealla telakkateollisuuden parin ison laivakaupan takia.

Tammi–syyskuun aikana tilaukset kasvoivat 3,4 prosenttia edellisvuodesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat