Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä julistus ei tee valtiota

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Katalonian alueparlamentin maanantaina hyväksymä ilmoitus itsenäisen tasavallan perustamisesta on haaste Espanjan lisäksi muille valtioille. Millä edellytyksillä muiden maiden ja kansainvälisten yhteisöjen pitää tunnustaa uuden valtion olemassaolo?

Katalonian yksipuolisesti julistama itsenäistymishanke ei nykyisessä muodossaan täytä kansainvälisen tunnustamisen edellytyksiä, ja aluehallinnon pitäisi saada siitä selkeä viesti.

Kansakuntien oikeutta hakea itsenäisyyttä ei voi periaatteessa kiistää. Erityisen selvää sen pitäisi olla Suomen kaltaisessa maassa, joka on joutunut ensin kamppailemaan oman valtiollisen itsenäisyytensä saavuttamiseksi ja sen jälkeen itsenäisyyden säilyttämiseksi.

Oikeus itsenäisyyteen nousi yhdeksi kansainvälisen politiikan kulmakivistä toisen maailmansodan jälkeen, kun eurooppalaisten valtioiden siirtomaaimperiumit alkoivat hajota. Siinä prosessissa syntyi merkittävä osa maailman nykyisistä valtioista.

Neuvostoliiton valtapiirin hajoaminen 1990-luvun alussa nostatti seuraavan itsenäistymisaallon. Baltian maiden tavoin osa valtioista katsoi vain saaneensa itsenäisyytensä takaisin. Sekasortoisemmin hajonnut Jugoslavia synnytti sekin nipun valtioita.

Nyt uusien valtioiden synty istuu huonosti yhdentyvään Eurooppaan. EU ja Nato ovat valtioiden välisiä yhteisöjä, joissa jäsenkunnan uusjako on hankalaa, mutta sekään ei voi mitätöidä oikeutta itsenäistyä.

Valtiollinen itsenäisyys ei ole kuitenkaan automaattinen vaan ehdollinen oikeus. Katalonia täyttää vaivatta ehdot alueesta, väestöstä ja hallinnosta, mutta maanantaina hyväksytty laki jää kauas kansainvälisen tunnustuksen poliittisista ja oikeudellisista edellytyksistä.

Katalonian sisällä asetelma on lähtökohtaisesti hankala. Alueen 7,5 miljoonaa asukasta jakautuvat itsenäisyysmielisiin, itsenäisyyttä vastustaviin nationalisteihin ja Espanja-mielisiin. Itsenäisyysmielisten osuus on viime vuosina kasvanut, mutta ryhmä ei ole yltänyt enemmistöksi kyselyissä eikä syyskuun aluevaaleissakaan.

Itsenäisyysjulistus ajettiin läpi alueparlamentissa, jossa kolme itsenäisyysmielistä puoluetta sai enemmistön paikoista, vaikka niiden osuus äänistä oli alle 50 prosenttia. Keskustaoikeistolaisen ja keskustavasemmistolaisen puolueen muodostamaa Junts pel Sí -ryhmää tuki laitavasemmistoa edustava CUP.

Tällä pohjalla itsenäisyysjulistuksen legitimiteetti on heikko Katalonian sisällä, muusta Espanjasta ja Euroopasta puhumattakaan.

Espanjan keskushallitus torjuu Katalonian julistuksen täysin. Julistuksen voimassaolo lakkaa ainakin tilapäisesti, kun perustuslakituomioistuin ottaa sen käsittelyynsä torstaina. Toisaalta Katalonian lainsäätäjät eivät enää oman julistuksensa mukaan ole keskushallituksen ja Espanjan perustuslain alaisia. Näyttää siltä, että edessä on yhteentörmäys, jossa molempien on vaikea perääntyä.

Vastakkainasettelu voi olla Katalonian aluehallituksen tavoite, koska pääministeri Mariano Rajoy on tyrmännyt suoralta kädeltä kaikki itsenäisyyshankkeet. Paras tulos olisi se, että 20. joulukuuta järjestettävien valtakunnallisten vaalien jälkeen Espanjassa käytäisiin laaja keskustelu perustuslain muutoksista, jotka lisäisivät Katalonian itsehallintoa mutta eivät välttämättä antaisi Katalonialle itsenäisyyttä.

Mikäli sovintoa ei tavalla tai toisella synny, voivat EU-maat muiden joukossa jossakin vaiheessa joutua valitsemaan nykyisenmuotoisen Espanjan ja yksipuolisesti siitä irtaantuneen Katalonian välillä. Silloin valinta on nykyisin olemassa oleva Espanja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat