Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi on ulkopolitiikkaa

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Voi olla vaikeaa selittää ulkomaalaiselle, miksi Suomen hallitus ajautui viikonvaihteen alla romahduksen partaalle kiistassa sosiaali- ja terveydenhoitoalueiden määrästä. Sitä ei ole helppo selittää suomalaisellekaan. Lyhyt vastaus lienee se, että kyse on rahasta ja vallasta.

Vielä vaikeampaa on selittää, miksi tällaiseen kiistaan ajaudutaan juuri nyt. Monessa muussa EU-maassa keskitytään pakolaiskriisiin.

Uutisaiheena pakolaiskriisi saattaa jo puuduttaa, mutta vaikeimmat vaiheet ovat vasta edessä, ja työtä riittää vuosiksi eteenpäin. Päivittäiset ratkaisut vaativat niin paljon ponnistuksia, ettei valtavan haasteen laajempaa merkitystä EU:lle vielä edes haluta arvioida.

Kokenut ja yleensä hyvin rauhallisena tunnettu suurehkon EU-maan diplomaatti reagoi vihaisen kärsimättömästi kysymykseen siitä, mihin kaikkeen EU:n pitää vielä varautua. Lokakuun lopussa brittiläinen Financial Times uutisoi, että Slovenia arvioi mahdollisuuksia vaatia muilta EU-mailta Lissabonin sopimuksen nojalla jopa sotilaallista apua selvitäkseen maan pakolaismääristä.

Diplomaatin mukaan tällaiseen typerään spekulointiin ei ole aikaa eikä aihetta tilanteessa, joka on muutenkin huonompi kuin huono.

Vastaus oli kiinnostava parista syystä.

Ensinnäkin vastauksen epätyypillinen negatiivinen tunnelataus kieli pakolaiskriisin suurista jännitteistä. Muukalaisvastaisuuden ja rasismin voimistuminen ovat jännitteiden joukossa, mutta niitä myös liioitellaan tarkoitushakuisesti. Suurempi uhka kohdistuu EU-maiden keskinäisiin suhteisiin ja EU:n reuna-alueiden kestävyyteen.

Toinen kiinnostava seikka liittyy itse asiaan. Vetoaminen Lissabonin sopimukseen saattaa todella olla typerää, kun sotilaallisen yhteistyön mekanismeja ei oikeasti edes ole olemassa.

Mukana on kuitenkin ajatus, että pakolaiskriisi on kaiken muun ohessa myös EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kriisi. Se pitää paikkansa, ja asia on jäänyt liian vähälle huomiolle.

Yhteinen kriisinhallintakyky on koetuksella sekä EU-alueen sisällä että sen ulkopuolella.

Yhteisellä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikalla ei ole erityistä uskottavuutta, jos EU-maat eivät pysty yhteistoimintaan kriisissä omalla alueellaan. Silloin myös yhteiset toimet pakolaisten kotialueilla valuvat hukkaan.

Diplomaatti ei siis ollut ärtynyt suotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat