Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelujen maailma putoaa vauhdista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tavan takaa suomalaista yhteiskuntaa ruotivissa keskusteluissa todetaan, että terveydenhuolto ja koulutus ovat kriisissä. Kriittisimmät kertovat niiden jo joiltain osin romahtaneen. Keskusteluissa tästä päästään yleensä siihen, että koulut ja terveyspalvelut voidaan pelastaa vain rahalla. Toki raha auttaa ja sen vähentäminen hankaloittaa asiaa, mutta ei kaikki riipu rahasta. Jos riippuisi, ongelmahan olisi pieni – rahalla hoidettava.

Viime päivinä on kuultu pari virkistävää puheenvuoroa terveydenhuollon ja koulutuksen sisältä. Virkistäviä siksi, että niissä ei ole keskitytty moittimaan muita, vaatimaan rahaa ja syyttelemään resurssipulaa.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen arvioi (HS 11.11.), että terveyskeskustoiminta on tullut tiensä päähän ja kaipaa räjäyttämistä. Hänen mukaansa vastaanottoihin perustuva järjestelmä on vanhentunut. ”Vastaanottohuone on konseptina peräisin jostain keskiajan välskärilaitoksesta”, hän sanoo.

Mäkisen mukaan kaikkeen ei tarvita lääkäriä: tietokoneiden avustuksella voidaan ohjata ihmisiä tekemään itse arvioita terveydestään, ja hoidossa pitäisi keskittyä potilaan kokonaistilanteeseen. Rakenteet on muutettava joustaviksi eikä pieni hionta auta, Mäkinen kertoo.

Eikä Mäkisen visio ole edes kovin radikaali. Lääkärien tehtävien osittaista delegointia terveydenhoitajille on tehty monessa maassa. Uutta tekniikkaa hyödynnetään – esimerkiksi videopuhelut yleistyvät. Potilaiden huolet kuullaan puhelimessa. Joissain maissa lääkäri tekee kotikäynnin, jos se nähdään tarpeelliseksi.

Vaikka kaikki potilaat eivät sovellusten ja videopuheluiden maailmaan solahtaisikaan, riittäisi, jos edes osa tähän pystyisi. Ja vaikka kaikki eivät kykenisi ottamaan suurempaa vastuuta omasta terveydestään, riittäisi, että edes osa saataisiin kasvattamaan vastuutaan ja hoitamaan vaivojen syytä oireiden hoidattamisen sijaan. Perusterveydenhuoltoon kohdistuvaa painetta tämä ainakin helpottaisi.

Tuoreen selvityksen mukaan koululaiset kadottavat motivaatiotaan opiskeluun ja väsyvät. Professori Katariina Salmela-Aron vetämän, Helsingin koululaisiin keskittyneen selvityksen mukaan lähes puolet 12-vuotiaista suhtautuu kyynisesti koulunkäyntiin. Tästä joukosta joka neljäs ei pidä koulua tärkeänä. Joka kymmenes 12-vuotias on uupunut.

Perinnäinen vastaus tällaisiin havaintoihin on se, että nyt pitää lisätä rahaa ja pienentää luokkakokoja. Voisihan se auttaa, mutta muitakin vastauksia on.

Salmela-Aro kääntää katseen koulua kohti. Hänen mukaansa Suomessa on kasvamassa kuilu nuorten oppimiskäytäntöjen ja koulun käytäntöjen kanssa. Sama yksinkertaisemmin: koulu ei pysy ajassa mukana. Tämän havaitsee siitäkin, että koululaiset joutuvat opettamaan opettajille tietotekniikan alkeita, kun tunneilla tulee ongelmia tietokoneiden kanssa.

Koulun tilanteen puki raikkaisiin sanamuotoihin Ylen uutisissa (10.11.) haastateltu turkulainen opettaja Maarit Korhonen. Hänen mukaansa koulu on kuin museo. Korhonen kertoo, että oppimisympäristöä ja -sisältöjä sekä opettamisen tyyliä olisi muutettava, sillä ne ovat pysyneet kymmeniä vuosia lähes muuttumattomina. ”Kuilu koulun ja lasten välillä kasvaa päivä päivältä”, hän tiivisti.

Suomen väestö ikääntyy, huoltosuhde heikentyy ja edessä on pitkä kituliaan talouskasvun aika. Julkisia palveluita ei voi enää pelastaa kääntämällä rahahanaa isommalle. Tapa tuottaa terveyspalveluja ja koulutusta kaipaa muutosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat