Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jospa markkinamalli ei olisikaan sote-uudistuksen kirosana

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi sosiaali- ja terveydenhoitoon sovittua uudistusta maanantaina Ylen televisiouutisissa:

”Nyt se näyttää markkinamallilta. Esimerkiksi Pihlajalinnan osake nousi Helsingin pörssissä 12 prosenttia tänään.”

Hetkeä myöhemmin Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman oli haastateltavana A-Studiossa. Hänestäkin sote-uudistus ja siihen sovittu valinnanvapaus oli ”markkinamalli”.

”Josta muuten osoituksena tänään Helsingin pörssissä yksityinen terveyspalvelubisnesyritys Pihlajalinna: lähes kahdeksan prosentin kurssinousu”, Lindtman sanoi.

Siinä siis Sdp:n kärkipoliitikkojen yhdessä löytämä todiste sote-uudistuksen epäilyttävyydestä.

Pihlajalinna on vastikään pörssiin listautunut yhtiö, joka on omien lääkäriasemiensa ohella erikoistunut kuntien terveydenhuollon kokonaisulkoistuksiin – eli kun kunta ei enää syystä tai toisesta selviä terveyspalveluista itse, se siirtää palvelut yrityksen hoitoon.

Pihlajalinnalla ja kunnilla on ollut tapana perustaa yhteisyritys, johon terveyspalvelut siirtyvät. Tällainen yhtiöllä on esimerkiksi ensimmäisessä kokonaisulkoistamisen kunnassa, Mänttä-Vilppulassa.

Mänttä-Vilppula oli muutama vuosi sitten liemessä sosiaali- ja terveyspalveluidensa kanssa. Kustannukset nousivat sekä perusterveydenhoidossa että sitä kalliimmassa erikoissairaanhoidossa. Hammaslääkärijonossa oli yli 400 potilasta – lupaukset hoitotakuusta olivat pettäneet. Lääkäreitä ei saatu rekrytoitua. Veroprosentti nostettiin Suomen silloiselle ennätystasolle, 22 prosenttiin.

Suunniteltu yhteistyömalli Jämsän kanssa kaatui valtuustossa, ja kaupunki teki nopean ratkaisun ulkoistamisesta Pihlajalinnalle. Joku voisi sanoa sitä hätäratkaisuksi.

Pihlajalinna saattoi olla epäilyttävä ”bisnesyritys”, mutta ei se vanhan duunarikaupungin sosiaalidemokraatteja haitannut – niin kuin ei ole haitannut muidenkaan kaupungin demareita silloin, kun on kyse oman kunnan selviytymisestä.

Voitonjako yhtiössä on sovittu niin, että jos voittoa tulee, Pihlajalinna saa siitä 49 prosenttia. Loput on tarkoitus jättää yhtiöön ja käyttää sen kehittämiseen.

Poikkeuksellista Pihlajalinnan ja Mänttä-Vilppulan yhteistyössä on, että puolueeton taho eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on nyt jälkikäteen selvittänyt, miten kävi kunnan kustannuksille sekä palveluiden laadulle ja saatavuudelle ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Mänttä-Vilppulaa verrattiin 15 verrokkikuntaan vuosina 2012–2013. Mänttä-Vilppulan sosiaali- ja terveystoimen kulut alenivat kyseisenä aikana yli kahdeksan prosenttia, kun muissa samantapaisissa kunnissa ne kasvoivat yli viisi prosenttia. Kaupunki säästi noin kaksi miljoonaa euroa samaan aikaan, kun lääkäreiden virat täytettiin ja jonot purettiin.

Jotain yhteisyritys siis teki oikein. Samalla toteutui sote-uudistuksessakin peräänkuulutettu pääasia eli ihmisten pääsy hoitoon. Kunnan tilinpäätöksestä päätellen säästöt ovat jatkuneet myös aloituksen jälkeen.

Kyse ei ole ollut rakettitieteestä eikä palveluista pihtaamisesta vaan johtamisesta, organisoinnista, asetetuista tavoitteista ja niiden seurannasta.

Samaa on tehty muuallakin, myös julkisella puolella, mutta kovin hitaasti muutos on edennyt. Ei ole ollut kilpailua, vertailua, kannustimia. Sitä, jota voi halutessaan sanoa vaikka ”markkinamalliksi”.

Tilaajan eli Mänttä-Vilppulan vastuulla on, ettei tuottajan eli Pihlajalinnan voitontavoittelu johda hutilointiin. Kunnan apuna on julkinen kontrolli: yksityisillä terveysyhtiöillä, etenkään pörssiyhtiöllä, ei ole varaa maineen menetykseen.

Jos sote-palveluihin tulee lakiin kirjoitettu valinnanvapaus, asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai vaikkapa järjestön tuottamien palveluiden väliltä. Tuleva itsehallintoalue määrittelee, mikä on palveluiden laatu ja paljonko tuottaja saa korvausta antamastaan hoidosta.

Mänttä-Vilppulan esimerkistäkin päätellen sekä julkisten että yksityisten tuottajien on avattava kaikki luvut ja kerrottava, millaisilla kustannuksilla ne toimivat.

Yksityiset yhtiöt ovat saaneet etumatkan terveydenhoidon tehokkaammassa järjestämisessä, mutta ei ole mitään syytä, miksi julkinen terveydenhoito ei pystyisi samaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat