Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokratian mallimaa

Pääkirjoitus
 
Ville Similä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tiistaina varmistui, että Kahwmun vaalipiirissä Yangonissa ehdolle asettunut Aung San Suu Kyi oli valittu kansanedustajaksi Myanmarin parlamenttiin.

Se oli pitkän vaalityön tulos. Aung San Suu Kyi, 70, oli pyrkinyt parlamenttiin jo 27 vuoden ajan. Valtaosa vaalityöstä kului sen edistämiseen, että Myanmariin saataisiin parlamentti, johon hän voisi pyrkiä.

Aung San Suu Kyin johtama puolue voitti vaalit vuonna 1990, mutta maata hallinnut sotilasjuntta heitti hänet vankilaan. Seuranneista 21 vuodesta 15 Aung San Suu Kyi vietti arestissa kotonaan Inyajärven rannalla Yangonissa.

Kaukaisen Kaakkois-Aasian valtion parlamenttivaalit olivat samaan aikaan sekä pieni että suuri uutinen. On valtava asia, jos jokin valtio järjestää demokraattiset vaalit ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen.

Tosin Myanmarin demokratiamalli on melko omaperäinen. Moni saattaisi kohottaa kulmiaan, jos pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoittaisi, että seuraavissa vaaleissa 50 kansanedustajan paikkaa on varattu Puolustusvoimille, ja vaaleissa kilpailtaisiin vain 150 paikasta.

Juuri näin toimii myanmarilainen parlamentarismi: neljännes paikoista on varattu maata hallinneelle sotilasjuntalle.

Lisäksi vaalit olivat demokraattiset vain niille, jotka saivat ottaa niihin osaa. Myanmarin länsiosien muslimivähemmistö ei saanut, koska buddhalainen Myanmar ei hyväksy tätä vähemmistöä kansalaisikseen.

Tälle ei myöskään oikeustaistelija ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Aung San Suu Kyi ole korvaansa lotkauttanut.

Siksi Myanmarin suuri uutinen on samaan aikaan pieni. Myanmar on demokratian mallimaaksi hyvä, koska se on niin monella tavalla epädemokraattinen.

Demokratia on sotkuinen, epäselvä ja raivostuttavan poukkoileva asia, joka valuu sormista aina, kun siitä luulee saaneensa otteen. On oikeastaan aika uskomatonta, että demokratia on onnistuttu myymään meille yksinkertaisena, selkeäpiirteisenä asiana, jolla on selvät rajat. Tässä myyntityössä eivät luultavasti olisi onnistuneet muut kuin amerikkalaiset.

On kohtalokas virhe kuvitella, että demokratia alkaa heti, kun äänet on laskettu. Asiasta voi kysyä vaikkapa Yhdysvaltain presidentiltä George W. Bushilta, joka kuvitteli tekevänsä Irakista demokratian tyyssijan vain poistamalla diktaattori Saddam Husseinin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat