Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n uskottavuus ratkeaa ulkorajalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Muu Eurooppa seurasi tarkasti, kun Ruotsi käynnisti torstaina tilapäiset rajatarkastukset. Salliva turvapaikkapolitiikka on nostanut Ruotsin yhdeksi Euroopan pakolaiskriisin keskeisimmistä maista ja väkilukuun suhteutettuna suurimmaksi tulijoiden vastaanottajaksi. Kriisin seuraavia vaiheita arvioidaan Ruotsin toimien kautta.

Aluksi kymmeneksi päiväksi aloitettavien rajatarkastusten merkitys näkyy etenkin Tanskan-vastaisella rajalla, jonka kautta valtaosa turvapaikanhakijoista tulee Ruotsiin. Viime viikolla tulijoita oli ennätysmäärä, runsaat 10 000. Ruotsin maahanmuuttovirasto on varautunut siihen, että turvapaikanhakijoita tulee maahan tänä vuonna yhteensä noin 190 000.

Ruotsi ryhtyi rajavalvontaan vastahakoisesti ja pakon edessä. Uusille saapujille ei ole edes tilapäissuojaa, sanoi maahanmuuttoministeri Morgan Johansson.

Käänne Ruotsin pakolaispolitiikassa tapahtui kolme viikkoa sitten, kun demareiden johtama punavihreä hallitus sopi neljän porvarillisen oppositiopuolueen kanssa muun muassa mahdollisuudesta myöntää tulijoille tilapäisiä oleskelulupia pysyvien asemesta. Myös rajatarkastusten aloittamisella on laaja poliittinen tuki, vaikka arviot tarkastusten vaikutuksesta vaihtelivat ennen niiden käynnistymistä. Kyse ei ole rajan sulkemisesta vaan tulijoiden henkilöllisyyden tarkastamisesta.

Valvonnan aloittaminen ei ole yksinkertaista. Yleensä täysin avoimen rajan ylittää normaalisti Juutinrauman sillan kautta ja lautoilla yli 100 000 ihmistä vuorokaudessa. Normaalia elämänmenoa ja Ruotsin aiempaa pakolaispolitiikkaa mullistetaan tavalla, joka kertoo karusti EU:n laajemmasta epäonnistumisesta pakolaiskriisin hoidossa.

Rajatarkastusten vaikutukset heijastuvat mahdollisesti Suomeen Tornion järjestelykeskuksen kautta saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän vähenemisenä. Sen ei pitäisi olla erityisen ilon aihe, koska myös Suomelle tärkeintä on saada pakolaiskriisi hallintaan koko EU-alueella.

Varmemmin Ruotsin linjanmuutos näkyy Tanskassa. Maa on jo protestoinut turvapaikanhakijoiden mahdollista käännyttämistä takaisin Tanskaan Ruotsin rajalta. Tanskalaisministereiden mukaan Ruotsi on vastuussa ihmisjoukoista, joita sen pakolaispolitiikka on houkutellut pohjoiseen.

Heijastusvaikutukset jatkuvat ketjuna etelään pitkin kulkureittejä, joiden varrella on yhä enemmän tarkastuksia ja myös aitoja. Ruotsin rajavalvonnan aloittaminen korosti EU-maiden keskinäistä riippuvuutta, ja se lienee yksi Ruotsin tavoitteista.

Ajoitus oli hyvä. Samalla EU-johtajat hakivat huippukokouksessa Maltalla keinoja hillitä maahanmuuttoa Afrikasta. EU ja joukko Afrikan maiden johtajia sopivat 1,5 miljardin euron rahastosta muuttoliikkeen syiden vähentämiseksi.

Eurooppaan tänä vuonna odotetuista noin miljoonasta turvapaikanhakijasta vain noin 15 prosenttia on lähtöisin Afrikasta. Lähi-idän sodat ovat ajaneet ohi Afrikan rakenteellisista ongelmista muuttoliikkeen lähteinä.

Huippukokouksen toisena päivänä torstaina EU-johtajat paneutuivat pääongelmaan, eli valtavana jatkuvaan muuttovirtaan Syyriasta, Irakista ja nyt myös Afganistanista.

Tavoitteena on saada EU-maat toteuttamaan aiempia päätöksiään järjestelykeskuksista ja valvonnasta turvapaikanhakijoiden tuloreiteillä, eli erityisesti Kreikassa.

Tähänastisten yhteisten toimien vähäisyys on hälyttävää. EU:n kyky hallita pakolaiskriisiä alueellaan ratkaistaan unionin ulkorajoilla eikä Ruotsin ja Tanskan rajalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat