Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeuudistus menee maaliin sote-uudistuksen varjossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen varjossa eduskunta on koko syksyn käsitellyt historiallista eläkeuudistusta, jossa suomalaisten eläkeiät nousevat tuntuvasti.

Laki ei ole herättänyt soraääniä eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakimietinnössäkään ei ollut eriäviä mielipiteitä.

Alin vanhuuseläkeikä nousee uudistuksen vuoksi asteittain 63 vuodesta 65 vuoteen. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden alin vanhuuseläkeikä nousee vielä lisää, jos ja kun elinajanodote muuttuu.

Lakiesityksen mukaan osa-aikaeläke lakkautetaan ja korvataan osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Tästä voi tulla suosittu tapa yhdistää työntekoa ja eläkettä – jopa siinä määrin, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntakin kehotti vastaisuudessa seuraamaan tarkasti, miten paljon varhennettua vanhuuseläkettä käytetään.

Uudistuksen myötä Suomeen tulee kokonaan uusi eläkemuoto, työuraeläke, joka on tarkoitettu ”työn sankareille”, pitkän uran raskaissa töissä tehneille työntekijöille. Raskas ruumiillinen työ ei ole ainoa kriteeri, myös henkisesti raskas työ voi oikeuttaa jäämään eläkkeelle ennen alinta vanhuuseläkeikää. Tämä on tärkeä lisäys sukupuolten tasa-arvon kannalta.

Työuraeläke on silti kriteereiltään sellainen, että se voi aiheuttaa murhetta tuottavia tulkintaongelmia. Ihmiset kokevat työn rasittavuuden eri tavoin.

Eläkeuudistuksen tarkoituksena on pidentää suomalaisten työuria ja myöhentää eläkkeelle siirtymistä. Tavoitteena oleva eläkkeellesiirtymisikä, keskimäärin 62,4 vuotta, saavutetaan 2020-luvulla, ja seuraavalla vuosikymmenellä eläkeikä nousee jo keskimäärin 63 vuoteen.

Eläkeuudistus ehdittiin neuvotella valmiiksi viime vaalikaudella työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kolmikantaisena yhteistyönä. Hallitus asetti tavoitteita kestävyysvajeen näkökulmasta, ja järjestöt täyttivät tavoitteet. Uudistus saatiin aikaan yhdennellätoista hetkellä – jos katsoo järjestöjen ja hallituksen tämänhetkisiä välejä, niin tällä vaalikaudella eläkkeistä tuskin olisi saatu aikaan näin syvälle menevää sopua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat