Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaita tarvitaan enemmän kuin koskaan

Pääkirjoitus
 
Jeffrey Sachs

Neljännesvuosisadan ajan olen toistuvasti, jopa itsepäisesti, käyttänyt Pohjoismaita esimerkkinä siitä, kuinka moderni markkinatalous voi samalla olla tasapuolinen, luotettava, avoin ja ympäristön kannalta kestävä.

Pohjoismainen hyvinvointivaltiomalli on osoittanut, että Yhdysvaltain karkeasti epäoikeudenmukaisen markkinatalousjärjestelmän ja keskusjohtoisen suunnitelmatalouden välissä on toimiva keskitie. Ei ole sattumaa, että juuri Pohjoismaissa on läpinäkyvä hallinto, vähän korruptiota ja köyhyyttä sekä korkea eliniänodote – ja että nimenomaan Pohjoismaat panostavat huomattavasti kehitysyhteistyöhön.

Kuitenkin juuri nyt, kun koko maailma on omistautunut pohjoismaisten arvojen mukaisille YK:n kestävän kehityksen tavoitteille, Pohjoismaat itse horjuvat.

YK:n syyskuussa 2015 hyväksymät kestävän kehityksen tavoitteet nostavat pohjoismaisen hyvinvoinnin arvot koko maailman mittakaavaan. Uusien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kokonaisvaltaista poliittista päätöksentekoa, joka yhdistää talouskasvun tavoittelun yhteiskunnalliseen osallistamiseen ja ekologiseen kestävyyteen. Tavoitteet korostavat kolmoishyödyn periaatetta: tulokset lasketaan taloudellisin, sosiaalisin ja ympäristöön liittyvin perustein. Tarvitaan rauhanomaisia yhteiskuntia ja globaalia kumppanuutta.

Näihin todellisiin pohjoismaisiin arvoihin kaikki maailman maat ovat nyt yhdessä sitoutuneet. Pohjoismaat ovat käyttäneet diplomaattista johtajuutta sekä johdonmukaista ja avokätistä kehitysapua näiden arvojen vaalimiseen.

Tätä taustaa vasten lisääntynyt kehitysavun vastustus on sydäntä särkevää. Olen työskennellyt velkahelpotusten, koulutukseen ja terveydenhoitoon liittyvän kehitysavun sekä infrastruktuurin laajamittaisen kehittämisen parissa 30 vuotta. Kehitysapu toimii, usein vieläpä erinomaisesti, mutta sitä tehdään jatkuvasti liian vähän.

Viime vuosina kehitysavulla on ollut merkittävä rooli muun muassa malarian ja aidsin torjunnassa, odottavien äitien kuolemien ehkäisyssä ja muissa äärimmäiseen köyhyyteen liittyvissä ongelmissa. Kehitysapu on kasvattanut maatalouden tuottavuutta, levittänyt teknologiauudistuksia sekä murtanut köyhyysloukun Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasian köyhillä alueilla.

Nyt kun uudet kestävän kehityksen tavoitteet on hyväksytty, monet toimijat Pohjoismaissa vaativat leikkauksia kehitysapuun. Perusteiksi sanotaan, ettei kehitysapua tarvita ja ettei se toimi. Todetaan, että Pohjoismailla on omatkin ongelmansa. Samaan aikaan keskustellaan yhä enemmän siitä, että kehitysyhteistyövaroja pitäisi käyttää Pohjolassa oleviin pakolaisiin.

Näyttää siltä, että kestävän kehityksen tavoitteiden tärkeimmät puolustajat ovat yllättäen kääntämässä tavoitteille selkänsä.

Sellaista en olisi osannut odottaa. Vaikka Britannia ilahduttavasti liittyi muutama vuosi sitten niiden maiden joukkoon, jotka ohjaavat 0,7 prosenttia bruttokansantuotteestaan kehitysapuun, Hollanti putosi samaan aikaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tuon tavoitteen alle. Nyt kehitysapu on samalla tavoin hyökkäyksen kohteena Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja monissa muissa vahvasta avustaan tunnetuissa maissa.

Kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta ilman kehitysapua. Kehitysapu on välttämätöntä, jotta kaikille voidaan taata avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus – sekä terveellinen elämä ja hyvinvointi. Kehitysapua tarvitaan myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Meitä uhkaavat maailmanlaajuinen levottomuus, valtava muuttoliike ja ilmastokatastrofi. Mutta voimme valita toisen tien ja kulkea kohti kestävää kehitystä. Pohjoismaat ovat pitkään innostaneet muita tavoittelemaan maailmanlaajuista myönteistä muutosta. Vaikka kestävän kehityksen tavoitteet ovat yhteisiä, ne ovat ennen kaikkea pohjoismaisten ponnistusten tulosta.

Pohjoismaiden tulisi nyt tehdä se, minkä ne parhaiten osaavat: niiden pitäisi johtaa maailmanlaajuisesti ongelmien ratkaisua vahvojen arvojen, avokätisyyden ja viisauden voimalla ja rohkaista muuta maailmaa kurottamaan kohti kestävän kehityksen tavoitteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat