Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolaeista voi vielä tulla sotku

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus lähetti kuluneella viikolla niin sanotut pakkolakinsa lausunnolle. Palkansaajien työehtoja heikentävä paketti kiertää lausunnoilla verraten lyhyen ajan, vajaan kuukauden. Hallituksen esitykset yritetään saada eduskuntaan helmikuussa. Voimaan lakien haluttaisiin tulevan ensi kesänä, ennen ensi syksynä alkavaa työmarkkinakierrosta.

Lakipaketti on herättänyt jo tähän mennessä kritiikin ohella laajalti epätietoisuutta muuallakin kuin työmarkkinajärjestöissä. Tavalliset työntekijät ovat ymmällään.

Jo termi ”pakkolaki” on herättänyt ihmetystä. Termillä tarkoitetaan sitä, että lakiesityksillään hallitus ajaa liittojen sopimisoikeuden yli. Sitä taas varsinkin palkansaajat ovat pitäneet perustuslain vastaisena puuttumisena järjestöjen toimivaltaan.

Epätietoisuutta on herättänyt myös lakien määräaikaisuus. Osuvin tulkinta lienee, että lakien pakottavuus – siis se, että liitot eivät voi sopia toisin – on voimassa kolmen vuoden määräajan. Itse lait on tarkoitettu pysyviksi, mutta kolmen vuoden jälkeen liitot voisivat taas joko palata vanhan sopimuksensa mukaiseen käytäntöön, jatkaa niin kuin laki sanoo tai neuvotella uuden käytännön. Lainsäädännön ”pakottavuus” ei enää olisi estämässä, kuten ei nykyäänkään ole.

Hallitus päätyi pakkolakeihin, koska työmarkkinajärjestöt eivät päässeet keskenään sopuun hallituksen vaatimasta viiden prosentin alennuksesta yksikkötyökustannuksiin. Puuttumalla järjestöjen sopimisoikeuteen hallitus niin sanotusti ”kannustaa” järjestöjä keksimään pakkolait korvaavia toimia.

Sen verran pakkolakipaketti on vaikuttanut, että nyt järjestöt neuvottelevat tosissaan. Suurimpana esteenä – tai hidasteena – on nyt se, että palkansaajapuoli haluaa nähdä, millä tavalla hallitus aikoo viedä paikallista sopimista eteenpäin. Hallituksen asettama selvitysmies, työ- ja elinkeinoministeriön yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala esitti kaksi vaihtoehtoista tapaa: joko järjestöt neuvottelevat keskenään joustavammat käytännöt paikalliseen sopimiseen tai hallitus turvautuu siinäkin lainsäädäntöön. On helppo arvata, kumpaa reittiä järjestöt haluavat edetä.

Helmikuukaan ei ole aivan ehdoton takaraja järjestöjen neuvotteluille. Mutta paineet sovun löytämiseen kasvavat kaiken aikaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ladannut yksikkötyökustannusten alentamiseen niin paljon arvovaltaansa, ettei viiden prosentin alennuksesta yksikkötyökustannuksiin ole paljon mahdollisuuksia tinkiä. Toisaalta järjestöillä luulisi olevan entistä suurempi into löytää ratkaisut itse, ettei hallitus ota tavaksi puuttua asioihin, jotka perinteisesti on neuvoteltu valmiiksi työmarkkinapöydissä.

Vaan eipä keskusjärjestöjenkään neuvotteluissa päästä aina haluttuun lopputulokseen yhtä vaivattomasti kuin television remonttiohjelmissa, ainakaan jos asiaa kysytään työnantaja- ja työntekijäliitoilta. Työmarkkinoilla muistetaan vielä kiista kolmesta koulutuspäivästä. Siitä sovittiin syksyn 2011 raamisopimuksessa, mutta asia piti neuvotella vielä uudelleen, ja siinä vierähti pari vuotta.

Työmarkkinaosapuolilla on varmasti suuri halu sopia yksikkötyökustannusten alentamisesta keskenään, ilman hallituksen sanelua. Sitä hallituskin saattaa pohjimmiltaan haluta. Järjestöjen keskinäisestä sopimisesta olisi ainakin se etu, että kustannuksia alentavista keinoista voitaisiin sopia kullakin alalla räätälöidysti. Hallituksen paketissa on se ilmeinen vaara, että se kirpaisee joitakin ammattiryhmiä – esimerkiksi pitkään vuosilomaan oikeutettuja julkisen sektorin työntekijöitä – enemmän kuin muita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat