Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusmääräykset tuottavat sairaita taloja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ympäristöministeriössä valmistellaan uusia säädöksiä, joiden on tarkoitus vähentää rakennusten energiankulutusta entisestään.

Valitettavasti jo nyt voimassa olevat rakennusmääräykset ovat kääntyneet tarkoitustaan vastaan. Sen sijaan, että määräykset ohjaisivat rakentamista ympäristöystävällisempään suuntaan, ne estävät käytännössä kokonaan pitkäikäisten, terveiden ja ympäristöystävällisten asuinrakennusten tekemisen.

Kun energiatehokkuutta korostetaan muiden asioiden kustannuksella, syntyy rakennuksia, joilla on suuri hetkellinen suorituskyky mutta lyhyt käyttöikä. Tällaiset kertakäyttörakennukset joudutaan purkamaan niin pian, etteivät ne lopulta säästä lainkaan energiaa.

Jos tarkastellaan rakennusmateriaaleja ja niistä syntyviä haittoja, kuten ympäristön kemikalisoitumista ja sisäilmaongelmia, huomataan, että uusien määräysten mukaiset rakennukset tuhoavat terveytemme ja vaarantavat kansantaloutemme. Suomen kansallisvarallisuushan koostuu pääasiassa rakennuksista.

Suomessa on kuitenkin tehty 1960-luvulta alkaen pääasiassa lyhytikäisiä rakennuksia, joista osa on jo purettu. Kun uusin rakennuskantammekin muuttuu ikääntyessään arvottomaksi, kansallisvarallisuutemme hupenee huimaa vauhtia.

Energiamääräyksissä on kaksi suurta ongelmaa.

Suomen ilmaston ei ole ymmärretty poikkeavan muusta Euroopasta – myös Norjasta ja Ruotsista. Suomessa ei kannata pyrkiä siihen, ettei taloja tarvitsisi lainkaan lämmittää talvikaudella. Liian paksut eristekerrokset johtavat rakenteiden kastumiseen, kun sisältä ulos johtuva lämpö ei enää riitä kuivaamaan rakenteita. Talvikaudella lämmityksessä säästetty energia joudutaan kesällä käyttämään jäähdytykseen.

Rakenteiden kostumisongelma on toki tiedostettu, ja sitä koetetaan ehkäistä höyrytiiviillä rakennekerroksilla. Näin syntyy kuitenkin vioittumiselle herkkiä rakennuksia, jotka ovat riippuvaisia jatkuvasti energiaa kuluttavista laitteista, kuten koneellisesta ilmanvaihdosta. Höyrytiiviiden rakenteiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhdistelmä synnyttää helposti sisäilmaongelmia, kun rakenteista imeytyy sisäilmaan kemikaaleja ja mikrobeja.

Toinen ongelma on, että rakennusmääräyksissä on otettu huomioon vain laskennallinen energiatehokkuus, ei todellista energiankulutusta. Nykyisessä rakennuskannassamme kaikkein energiatehokkaimpia rakennuksia ovat 1870–1920-luvuilla rakennetut kivitalot. Ne päihittävät myös uusimpien määräysten mukaiset rakennukset, joissa lämmitysenergian kulutus on saatu vähenemään mutta joissa kiinteistösähkön kulutus on samalla noussut niin suureksi, ettei minkäänlaista todellista säästöä ole syntynyt.

Massiivinen punatiilirunko ja painovoimainen ilmanvaihto tekevät 1870–1920-lukujen kivitaloista energiatehokkaita. Nykyisin energiatehokkuutta laskettaessa katsotaan kuitenkin vain materiaalin eristävyyttä, ei lämmönvaraavuutta. Tämä saa massiivirakenteet näyttämään niin huonoilta, etteivät ne enää kelpaa uusiin asuinrakennuksiin. Kun myöskään auringosta tulevaa säteilylämpöä ei oteta huomioon, jää huomaamatta sekin, että massiivinen rakennusrunko on itse asiassa lämmöntalteenottolaite.

Massiivirakenteilla on muitakin etuja. Rakenteet ovat pitkäikäisiä ja helposti korjattavia, ja niiden toiminta on yksinkertaista ja helposti ymmärrettävää. Mineraali- tai luonnonkuituvillalla lämmöneristettyihin rakenteisiin verrattuna massiivirakenteissa on vain vähän kasvupintaa homeille. Hengittävät massiivirakenteet, kuten hirsi- ja punatiiliseinät, tasaavat sisäilman kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta ehkäisten näin sisäilmaongelmia. Samalla ne vähentävät ilmanvaihdon tarvetta.

Rakennusmääräyksiä pitäisikin muuttaa siten, että mitattaisiin rakennusten todellista energiankulutusta. Tällöin massiivirakenteiset ja painovoimaisesti ilmanvaihdetut rakennukset tulisivat taas luvallisiksi.

Uusien määräysten pitäisi myös kannustaa kemikaalittomien ja muovittomien rakenteiden käyttöön. Näin terveellisten, pitkäikäisten ja korjauskelpoisten talojen rakentaminen olisi jälleen mahdollista, ja voisimme ruveta uudestaan kartuttamaan kansallisvarallisuuttamme.

Juulia Mikkola

Kirjoittaja on arkkitehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat