Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinjätteen riskejä verrataan banaaniterttuun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Satakunnan Kansan mukaan Posivan saama rakennuslupa ydinvoimajätteen loppusijoituslaitokselle oli muodollisuus.

”Loppusijoitusta on suunniteltu ja luolastoa rakennettu jo neljä vuosikymmentä, joten hankkeen pysäyttäminen tässä vaiheessa olisi ollut järjetöntä.”

”Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) esitys myös Fennovoiman ydinjätteen sijoittamisesta Olkiluotoon on järkevä. Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta ja turvallisuussyistä kahden erillisen laitoksen rakentaminen ei olisi mielekästä.”

”Olkiluotoon rakennettava kapselointilaitos ja loppusijoitusluolasto ovat lajissaan ensimmäiset maailmassa. Rakentamista seurataan tarkasti, ja hankitusta tietotaidosta on tulossa uusi vientituote samaan tapaan kuin aikanaan Outokummun liekkisulatusmenetelmästä.”

”Laitoksen koko riittää Olkiluodon ja Loviisan laitosten tarpeisiin. Fennovoiman mukaantulo voi johtaa siihen, että kapasiteettia on rakennettava lisää, mutta laitoksen käyttöiäksi arvioidaan ainakin sata vuotta. Se on niin pitkä aika, että on mahdotonta ennustaa, mitä maailmassa on silloin, kun Fennovoiman ydinjätettä aletaan haudata luolastoon.”

Kalevalle riittäisi yksi ydinjätehauta.

”Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa ratkaisemassa ydinvoimaloiden korkea-aktiivisen jätteen, käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen. – – Ydinpolttoaineen loppusijoittamista pidetään yhtenä suurimmista ydinvoimaloihin liittyvistä ongelmista. Korkea-aktiivinen jäte on sijoitettava niin, ettei siitä aiheudu koskaan mitään vaaraa ihmiselle eikä ympäristölle.”

”Posiva on tähän saakka suhtautunut nihkeästi Pyhäjoelle rakennettavan Fennovoiman ydinvoimalan jätteen vastaanottamiseen.– – Kaiken järjen mukaan Fennovoiman jätteille pitäisi löytyä tilaa Olkiluodosta. On melkoista sähkönkuluttajien rahojen haaskausta, jos tämä estetään.”

”Sitä paitsi Olkiluodon luolaston on alun perin suunniteltu ottavan vastaan seitsemän voimalaitoksen jätteet, joten tilaa on.”

Savon Sanomat pitää turhana pelonlietsontana luonnonsuojelijoiden huolta siitä, että tulevina vuosituhansina uudet jääkaudet saattaisivat tuottaa yli 400 metrin syvyydessä sijaitseviin ydinjäteluolastoihin yltävää ikiroutaa.

”Routa voi ylettyä syvemmällekin. Kokonaan toinen asia on, mitä merkitystä sillä on esimerkiksi 10 000 vuoden kuluttua, jolloin ’yhden kapselin täydellinen pettäminen voisi ehkä aiheuttaa pahiten altistuneelle yksittäiselle ihmiselle säteilyannoksen, joka vastaa pienen banaanitertun syömisestä aiheutuvaa säteilyannosta’.”

”Arvio on toki Posivan teettämästä tutkimuksesta, mutta silti: usein unohtuu, miten nopeasti säteilyannokset pienenevät vaarattomalle tasolle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat