Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroripidätyksissä paljastui ääriryhmien sekava vyyhti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Italian johdolla torstaina tehdyt terroristikytköksistä epäiltyjen pidätykset paljastivat, miten islamistinen ääriryhmä on koordinoinut toimintaansa useissa Euroopan maissa samanaikaisesti. Samalla nousi näkyviin myös terroristijärjestöjen keskinäinen sekavuus ja sirpaloituminen.

Nimellä Rawti Shax eli Uusi suunta kulkevan terroristisolun jäseniksi epäiltyjen pidätykset hätkähdyttivät Suomessa, koska Italian poliisin listaamista 17 epäillystä neljällä oli yhteyksiä Suomeen. Keskeisempää oli, että epäiltyjen listalla kaikki paitsi yksi olivat kurdeja.

Lähi-idässä kurdit sotivat useammin Isisiä ja muita sunnimuslimien ääriryhmiä vastaan kuin niiden rinnalla. Sekavassa sotien vyyhdissä kurditkin ovat jakautuneita.

Irakin, Iranin, Syyrian ja Turkin alueella asuu yhteensä noin 30-miljoonainen kurdiväestö. Pohjois-Irakin Kurdistanissa Suomikin kouluttaa kurdijoukkoja sotimaan äärijärjestö Isisiä vastaan. Syyriassa kurdit sotivat sekä Isisiä että maan hallituksen joukkoja vastaan. Itä-Turkissa kurdien äärijärjestö PKK ja Turkin armeija ovat sodassa.

Paljastuneen terroristisolun johtaja, Norjassa asuva Mullah Krekar on Irakin kurdi. Hänen vuonna 2001 perustamansa järjestö Ansar al-Islam on yrittänyt perustaa ääri-islamilaista valtiota Irakin Kurdistaniin ja on Syyrian sodassa liittoutunut terroristijärjestö al-Qaidaan kytkeytyneen al-Nusran rintaman kanssa.

Paljastuneesta terroristisolusta julkisuuteen kerrottujen tietojen mukaan Mullah Krekar on värvännyt kurdeja sotimaan myös Isisin riveissä. Kurdit sotivat muuten Isisiä vastaan, ja sen lisäksi al-Nusran rintama ja Isis ovat enimmäkseen toistensa vihollisia.

Suomeen ulottunut terroristisolu edustaa ilmeisesti sirpaletta ääriryhmien laajemman terrorin marginaalissa. Se ei tee ryhmästä vähemmän väkivaltaista tai vaarallista mutta osoittaa, kuinka vaikeiksi vastustajiksi terroristijärjestöt ovat muokkautuneet Lähi-idän väkivallassa.

Tilanteen monimuotoisuudesta kertoo, että paljastusten tullessa julkisuuteen kurdijoukot hyökkäsivät Pohjois-Irakissa Yhdysvaltain hävittäjien tuella Isisiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat