Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nastojen rapinaa

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Auton ulkolämpömittari pysyttelee yhä kymmenen asteen tuntumassa, vaikka marraskuu on jo puolivälissä. Nastarenkaiden ropina herättää syyllisyyttä: tässä sitä kaivetaan uria tiehen, ja keväällä jalankulkijat rykivät katupölyä keuhkoistaan.

Omaatuntoa saattaisi rauhoittaa, jos alla olisivat nastojen sijaan kitkarenkaat.

Kitkarenkaat ovat viime aikoina saaneet puolestapuhujia erityisesti ammatikseen ajavien joukosta. Omallekin kohdalle on osunut useampi taksi, jonka kuljettaja on kehunut ajavansa kitkarenkailla ja olevansa niihin varsin tyytyväinen.

Pääkaupunkiseudun autoilijoista noin 30 prosenttia ajaa nastattomilla renkailla. Niitä suosivat selvitysten mukaan erityisesti paljon ajavat, joilla on allaan keskimääräistä autokantaa tuoreemmat ajopelit ajonvakautusjärjestelmineen. 

Muissa Pohjoismaissa kitkarenkaita suositaan ilmanlaadun vuoksi. Norjan suurimmissa kaupungeissa nastarenkaista peritään haittamaksua. Ruotsissa nastojen käyttöä rajoitetaan joissain kantakaupungeissa, ilmanlaadultaan ongelmallisilla alueilla.

Kitkarenkaiden käyttöä pääkaupunkiseudulla tutkittiin vuosina 2011–2013 massiivisessa Nasta-tutkimusohjelmassa. Yhdentoista viranomaistoimijan yhteisessä tutkimushankkeessa setvittiin perinpohjaisesti nastarenkaiden käytön vähentymisen vaikutuksia ilmanlaatuun, terveyteen ja liikenneturvallisuuteen.

”Jos yhdelle autolle tulee vaikeuksia ja sen toiminta poikkeaa totutusta, muu liikenne ei pysty joustamaan samassa määrin kuin aiemmin”, tutkimuksessa todetaan. Erityiseksi huolenaiheeksi mainitaan ketjukolarit.

Helmikuisena perjantaina vuonna 2012 olin Porvoon moottoritiellä hevostrailerin kanssa, kun edessä alkoi tapahtua. Juuri minut ohittaneet autot ajautuivat kukin vuorollaan päin edessä seisonutta liikennesumaa. Painoin kaasua ja käänsin yhdistelmäni keskipientareelle, pitkälle hankeen ja turvaan. Traileri ei kestä peräänajoa, saati siellä seisova hevonen. 

Aitiopaikalta seurasin, kuinka parikymmentä autoa ruhjoutui yhteen kasaan. Pari kilometriä edempänä Lahdentiellä oli läjässä toistasataa autoa ja bussin perään rysäyttänyt Puolustusvoimien Pasi-panssariajoneuvo.

Vastaavia rytinöitä ei nähdä usein, ei edes vuosittain. Mutta sen kerran kun tie on peilijäässä ja jotain tarvitsisi tehdä, kaikki pito on enemmän kuin tarpeen. Ehkäpä tyydyn nastojen rapinaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat