Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapauden kaksi puolta

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Olen kahden viime viikon ajan ajatellut sotea enemmän kuin koskaan.

Enkä vain työni tai hallituskriisin takia. Silmäni meni jotenkin pilalle viime viikolla: se turposi, sattui, punoitti ja vuosi. Silmästä tuli minulle matkaopas terveyspalvelujen eri kerroksiin samaan aikaan, kun hallitus kävi aiheesta omaa taisteluaan.

Hyväosaisena kävin tietysti ensin työterveyshuollossa. Pääsin lääkärille saman tien. Ei jonoja eikä odotusta.

Tosin diagnoosi ja lääkkeet olivat väärät.

Tämän takia jouduin viikonloppuna – tietenkin – lähtemään päivystykseen – tietenkin – vieraalla paikkakunnalla.

Kolmatta tuntia jonottaessa tuli mieleen, että yksityisellekin olisi voinut mennä. Maksoi mitä maksoi. Sellaista ei kuitenkaan viikonloppuna iltapäivällä ollut tarjolla. Eikä nyt oltu missään metsänreunassa, vaan Suomen kymmenenneksi suurimmassa kaupungissa.

Tarina päättyi onnellisesti. Päivystyslääkäri näki oikean diagnoosin heti ovelta, määräsi oikeat lääkkeet ja etsi muukalaiselle myös auki olevan apteekin.

Olin siis tyytyväinen asiakas. Silti sitä tuli miettineeksi tätä paljon kohkattua valinnanvapautta.

Jos edes kymmenenneksi suurimmassa kaupungissa ei ole viikonloppuna tarjolla yksityistä vaihtoehtoa, riittääkö sote-uudistus tuomaan sitä? Onko Suomen eri alueilla tarpeeksi riittävän kiinnostavaa ja kannattavaa asiakaspohjaa? Ollaanko syrjäkylissä liian köyhiä ja kipeitä, jotta yrityksen kannattaisi viedä sinne palveluitaan, vaikka veronmaksaja olisi varma maksumies?

Tai entä jos valinnanvapaus toimii myös toiseen suuntaan?

Ruotsissa valinnanvapaus on jo käytössä. Periaatteessa ihminen saa itse valita, mihin tai kenen pitämään terveyskeskukseen hän menee.

Ruotsista kuulee kuitenkin tarinoita, että myös terveyskeskukset ovat ryhtyneet valikoimaan. Ne haluavat hyvien alueiden työikäisiä. Jos ihmisellä on useita sairauksia, hän tarvitsee paljon hoitoa tai hän on huonommalta alueelta, terveyskeskus on ”yllättäen” täynnä eikä sieltä saa aikaa.

Vaikka valinnanvapaus toteutuisi, toisilla saattaa siis olla enemmän valittavaa kuin toisilla.

Silloin voi toki kysyä, pitääkö yksityinen terveyskeskus kieltää myös sieltä, minne yritykset haluavat tulla, jos sellaista ei nouse joka taajamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat