Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa kestää terrorin paineen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Ihmiset kokoontuivat Pariisissa muistamaan uhreja
Ihmiset kokoontuivat Pariisissa muistamaan uhreja
Aikaisin sunnuntaiaamuna useat pariisilaiset kävivät jättämässä jäähyväisiä ravintolassa surmansa saaneille. Kuva: Reuters.

Terrorismin kohde demokraattisissa oikeusvaltioissa on vapaa ja avoin yhteiskunta. Jokaisen iskun jälkeen kohteena olleet valtiot joutuvat hakemaan tasapainoa turvallisuutensa ja vapauksiensa kesken. Tähän asti yhdentyneen Euroopan maat ovat selvinneet terrorismin koettelemuksista ehjinä. Sillä on merkitystä kaikille, koska vapauksien rajoittuminen heijastuu koko maanosaan.

Pariisissa perjantai-iltana tehdyt veriset terrorihyökkäykset synnyttivät aivan erityisen voimakkaan henkisen paineaallon, joka on jo levinnyt Ranskasta muualle Eurooppaan ja etäämmälle. Reaktio on suhteessa terrorihyökkäysten alkukantaiseen raakuuteen. Kuolonuhrien määrä kuudesta terrorijärjestö Isisin Pariisissa perjantai-illan vilkkaimpaan aikaan toteuttamasta samanaikaisesta iskusta oli vuorokautta myöhemmin yli 120.

Reaktio terrorihyökkäyksiin yhdistyy pakolaiskriisin Euroopassa synnyttämään paineeseen, joka oli jo ennen hyökkäyksiä sulkemassa avoimen Euroopan ovia. Nämä kaksi erillistä asiaa yhdistettiin joissakin ensireaktioissa suoraan toisiinsa siitä huolimatta, että suuri osa turvapaikanhakijoista pakenee juuri näitä joukkomurhaajia, vain kohdatakseen heidät Euroopassa.

Pahiten riman alitti Puolan tehtävässään aloittavan hallituksen Eurooppa-ministeri Konrad Szymański, jonka mukaan Puola ei voi ottaa EU-maiden kesken jaettavia pakolaisia vastaan Pariisin hyökkäyksen vuoksi.

Terrorismin ja pakolaiskriisin yhteinen liikevoima on valtava. Ranskalta ja myös muilta EU-mailta tarvitaan nyt aivan erityisen vahvaa yhteistä käsitystä keinoista terrorismin voittamiseksi siten, ettei avoimia yhteiskuntia uhrata vaan ne turvataan.

Vaihtoehtona on kaatuminen eteenpäin kohti summittaisia paniikkiratkaisuja, jotka palvelevat hyvin vain terroristien tavoitteita.

Aiempien terrorihyökkäysten kokemukset osoittavat, ettei Eurooppaa voiteta terrorismilla. Päättäväisyys olla antamatta periksi siviilien tappajille on voittanut terrorin synnyttämän pelon. Pariisin terrori-iskut eivät kaikessa hirveydessään muodosta uutta uhkaa Euroopalle.

On kuitenkin selvää, että reaktioita iskuihin tulee, eivätkä kaikki ole huolella harkittuja. Turvallisuustoimet kiristyivät heti kautta Euroopan ja myös Suomessa, vaikka Suomeen ei sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan kohdistu erityistä uhkaa.

Tärkeintä on löytää keinoja, jotka heikentävät terrorijärjestö Isisiä ja samalla myös terrorin kasvuedellytyksiä sekä Lähi-idän maissa että Euroopassa. Taikakeinoja ei ole.

Internetin seurantaa lisätään ja reaktiokynnystä islamististen ääriryhmien viestintään alennetaan. Olemassa olevat poliisivaltuudet riittävät terrori-iskujen suunnittelusta epäiltyjen kiinniottoihin. Tehokkainta on kansainvälinen tiedonvaihto.

Ranskassa käydään varmasti huolella läpi sitä, miten kahdeksan raskaasti aseistetun terroristin koordinoitu isku Pariisin sydämeen pystyttiin järjestämään huolimatta valvonnasta, jota tiukennettiin tammikuussa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Poliittisella rintamalla iskut korostivat Wienissä lauantaina jatkuneiden Syyrian rauhanneuvottelujen merkitystä. Syyrian sota on Isisin tärkein voimanlähde.

Reaktiot kuitenkin osoittivat, ettei terrori-isku riitä synnyttämään yksimielisyyttä keinoista sodan lopettamiseksi. Syyrian presidentti Bashar al-Assad syytti Ranskaa terrori-iskun aiheuttamisesta omalla politiikallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat