Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön riittävyys on jo koetuksella Suomessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi Olkiluodon kolmannen voimalan viivästymisen uhri on Suomen energiahuollon varmuus. Varmuus on jo ollut koetuksella. Ensi talvena mikään ei saisi mennä sähkön tuotannossa ja tuonnissa pahasti vikaan, jotta kaikkialla Suomessa lamput palaisivat ja pakastimet hyrisisivät mahdollisen pakkasaallon aikana.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid laskee ensi talven tehotaseen alemmaksi kuin viime talven taseen. Ensi talven aikana tuotantokyky varalla olevan tehoreservin kanssa on yhteensä 11 600 megawattia. Viime talven tase oli 12 500 megawattia.

Alennus syntyy siitä, että Kristiinankaupungin ja Porin Tahkoluodon hiililauhdelaitokset sekä Kristiinankaupungin ja Vaasan Vaskiluodon öljylauhdelaitokset ovat jo ensi talvena poissa käytöstä.

Kylmän talvipäivän kulutus sen sijaan on ennallaan, 15 000 megawattia. Jos tänä talvena tällainen päivä koittaa, erotus on katettava tuonnilla, jonka maksimi on 5 100 megawattia. Se riittää, jos muualla on tuotavaa, mikä ei ole varmaa.

Suomi hankkii suurimman osan tuontisähköstään Ruotsista. Tuonti Venäjältä on kutistunut hyvin pieneksi. Ruotsin suuntakaan ei ole täysin varma. Esimerkiksi lokakuun alussa Svenska Kraftnätin huoltotyöt rajoittivat kapasiteettia.

Viime viikon perjantaina, lämpimänä syyspäivänä, sähköntoimituksissa käytiin jo äärimmäisillä rajoilla, kun Loviisan toiseen ydinvoimayksikköön tuli vika. Iltapäivällä markkinahintaiset tarjoukset sähköntuotannosta loppuivat. Hinta kohosi 500 euroon megawattitunnilta.

Fingridin kolmiportaisessa tehopulaa koskevassa menettelyssä lähestyttiin kolmatta, äärimmäistä vaihetta. Jos kiireesti käyttöön otetut, häiriötä varten varatut voimalareservit eivät olisi riittäneet, sähkönjakelua olisi ehkä alettu rajoittaa. Se olisi tarkoittanut, että jakeluverkon haltijoiden olisi tullut rajoittaa alueensa sähkönkulutusta. Sähkö olisi siis saattanut olla jossakin hetkittäin poikki.

Viimeksi näin koviin toimenpiteisiin turvauduttiin vuonna 1977. Teknisten liitto oli pitkään lakossa, ja voimalaitosten tekniset toimihenkilöt jäivät kotiin maaliskuun lopulla. Sähköntuotanto väheni puoleen, minkä vuoksi sähkönsaantia rajoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat