Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoin demokratia tarvitsee puolustajia

Pääkirjoitus
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.
Tämän takia rakastan Pariisia - pariisilaiset kertovat
Tämän takia rakastan Pariisia - pariisilaiset kertovat
Pariisi ei anna lannistaa itseään. 9 pariisilaista kertoo, miksi kaupunki on heille rakas. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Zacharie Scheurer, leikkaus: Arttu Luhtala.

Ensimmäisen kerran terroriteko tuli omakohtaisesti lähelle vuonna 1988, kun naapurin perhe oli ollut matkalla jouluksi Yhdysvaltoihin.

Heidän suunnitelmissaan oli ollut nousta kyytiin Pan Amin lennolle 903. Aikataulu oli kuitenkin mennyt täpärästi uusiksi lentoemäntien lakon takia.

Se pelasti perheen hengen. Pan Amin koneeseen asetettu libyalaisten pommi räjähti lennon aikana ja surmasi 259 ihmistä. Lisäksi 11 ihmistä kuoli skotlantilaisessa Lockerbien kylässä, kun lentokoneen osia putosi asukkaiden päälle.

Sodanjälkeisessä Euroopassa on jouduttu todistamaan terroritekoja Baader–Mainhof-ryhmän iskuista Madridin pommeihin ja Lontoon metroiskuista aina Utøyan saaren verilöylyyn. Tihentyessään iskut muuttuvat pelon jatkumoksi, joka pahimmillaan arkipäiväistyy.

Pariisin järkyttävät terrori-iskut osuvat aikaan, jolloin Eurooppa on vaikeassa tilanteessa pakolaiskriisin keskiössä. Vakavimmillaan siitä voi seurata pitkäkestoisia ongelmia, jotka vaikuttavat maanosan demokratiakehitykseen.

Yhteiskuntarauhaa epävakauttamalla ääriryhmät yrittävät horjuttaa kansalaisten turvallisuudentunnetta. Turvattomuus yhdessä muiden ongelmien kanssa voivat johtaa arvojen kovenemiseen ja radikalisoitumiseenkin.

Maailma näytti minulle ja monille muille 1990-luvun nuorelle kovin erilaiselta kuin nykyisille kaksikymppisille.

Neuvostoliiton romahtaminen, Baltian maiden itsenäistyminen ja Eurooppaa halkoneen rautaesiripun mureneminen kävivät avainkokemuksista.

Kylmän sodan päättyminen loi uskoa demokratiakehitykseen, vapaaseen avoimeen yhteiskuntaan ja myös omiin mahdollisuuksiin, vaikka silloisenkin laman aikana oli vaikeaa saada vakituista työtä.

Optimismia lisäsi Euroopan yhdentyminen. Eurooppalaisen rauhanprojektin välttämättömyyttä korostivat Balkanilla tuolloin riehuneet Jugoslavian perintösodat.

Suomi kansainvälistyi ja tuntui löytävän paikkansa osana Eurooppaa. Moni näki tuolloin EU:n pikemminkin eteenpäin vievänä voimana kuin talouskriisien alhona.

Jälkikäteen ajatellen optimismissa oli ehkä samanlaista kehitysuskoa kuin niissä 1960-luvun nuorissa, jotka luottivat YK:n voimaan ratkaista maailman ongelmat.

Moni meistä esimerkiksi uskoi ja toivoi Venäjän demokratisoituvan. Hallinto kuitenkin luisui vähitellen autoritaarisuuteen.

Se, mikä saattoi näyttää Venäjän vapaudelta, olikin kansalaisille selviytymistaistelua kaaoksessa. Sen kutsuminen demokratiaksi oli omiaan leimaamaan monen venäläisen mielessä ajatuksen vapaudesta ja aidosta kansanvallasta kielteiseksi.

Suomen pitkään jatkunut huono taloustilanne on kiristänyt ilmapiiriä. Yhteiskunnan yhteinen vastuuntunto on kovalla koetuksella, etenkin kun sosiaalinen media kärjistää entisestään vastakkaisia mielipiteitä.

Samaan aikaan Euroopan unioni ja rahaliitto ovat syvässä kriisissä. Yksittäisissä unionimaissa haastetaan demokratian perusteita.

Vaatii paljon olla optimisti tällaisissa olosuhteissa. Mahdotonta se ei onneksi ole.

Euroopassa on traagisia kokemuksia ajoilta, jolloin demokratian avulla noustiin valtaan demokratian purkamiseksi. Sen vastapainoksi syntyi kiistanalainen ajatus ”demokratian itsepuolustuksesta”, josta Kekkonenkin 1930-luvulla kirjoitti.

Maanpakoon joutunut saksalainen yhteiskuntatieteilijä Karl Loewenstein kuvasi 1930-luvun puolivälissä ajatuksen ”militanttina demokratiana”. Se estäisi yksinvaltaisuuteen pyrkiviä ryhmiä havittelemasta valtaa demokratian keinoin.

”Ei vapautta vapauden vastustajille”, sanottiin tuolloin.

Kekkosen ja Loewensteinin pohdinnat syntyivät aikana, jolloin Euroopan tilanne oli hälyttävä eri tavalla kuin nyt. Millä tavoin demokratiaa voi puolustaa tässä ajassa?

Usein esiin nousee ajatus turvallisuusasiansa maksimoivasta valtiosta, joka etsii ja panee toimeen mahdollisimman järeitä keinoja terrorismin estämiseksi. Ylimitoitettuna tämä voi viedä kohti sekurokratiaa, jossa valtio rajoittaa merkittävästi kansalaisvapauksia.

Valtion tehtävä on taata kansalaistensa turvallisuus huolellisesti, mutta avointa yhteiskuntajärjestelmää kunnioittaen.

Avoin demokratia on pohja kehitykselle ja siten myös optimismille.

Kirjoittaja on HS:n vastaava päätoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat