Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin työriidan ei soisi laajenevan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Postin työriita on kuluneen viikon mittaan tulehtunut aina vain pahemmin. Postia sovittelussa edustava Palvelualojen työnantajaliitto Palta sekä työntekijöitä edustava SAK:lainen Postialan unioni Pau ovat neuvotelleet riitaa valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Viimeksi neuvoteltiin eilen sunnuntaina.

Viikolla tilanne tulehtui, kun Postin työntekijät kieltäytyivät perehdyttämästä vuokratyövoimaa sijaisikseen. Vastavuoroisesti työnantaja kehotti kieltäytyjiä poistumaan työpaikalta.

Paun suunnitelmien mukaan varsinaiset laajamittaiset työtaistelutoimet alkaisivat ensi viikon torstaina ja jatkuisivat ainakin seuraavan viikon torstaihin. Lakko keskeyttäisi paitsi postinkannon myös lehtien varhaisjakelun ainakin pääkaupunkiseudulla.

Työnantajapuoli haluaa muun muassa pienentää jakajien palkanlisiä sekä heikentää irtisanomiskorvausta eli niin sanottua muutosturvaa. Työntekijäliiton mukaan työnantajan vaatimukset merkitsisivät pahimmillaan satojen eurojen pienennystä kuukausipalkkaan.

Posti on tyypillinen kriisiyhtiö. Se on kohta entinen valtion monopoli, joka on joutunut kokemaan samanlaisia muutoskipuja kuin lentoyhtiö Finnair.

Kriisiyhtiön Postista tekee se, että yhtiöltä ovat sulaneet markkinat alta. Kirjepostin määrä on supistunut murto-osaan entisestä, kun ihmiset käyttävät viestien välitykseen sähköpostia, sosiaalista mediaa ja puhelimen tekstiviestejä. Myös lehtiä luetaan yhä enemmän erilaisilta päätelaitteilta.

Postin pitää kiistatta laihduttaa toimintansa sellaiseksi, että se voi pitää kiinni edes julkisen palvelun rippeistä. Yksi todennäköinen ratkaisu on vuokratyövoiman käyttö. Osoittaa kuitenkin työnantajalta erittäin kehnoa psykologista silmää, että vuokratyöntekijöitä halutaan kouluttaa juuri nyt, Postin vakituisen väen lakon varalta.

Tilanne työmarkkinoilla on muutenkin jännittynyt, suorastaan kireä. Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus on tulehduttanut välit ammattiyhdistysliikkeeseen valmistelemalla niin sanottuja pakkolakeja, joilla heikennettäisiin palkansaajien työehtoja. Jotkut ammattiliitot saattavat vain odottaa riittävän hyvää syytä joukkovoiman näyttämiseen. Ennakkovaroitus saatiin syyskuisessa mielenosoituksessa Senaatintorilla.

Muut SAK:n kuljetusalan liitot ilmoittivat maanantaina valmiutensa tukitoimiin. Kuljetusliitoilla on keskinäinen ”kaveria ei jätetä” -sopimus. Sen mukaan liitot tukevat toisiaan työtaistelutilanteissa, tarvittaessa tukilakoin.

Yhteistyösopimuksen logiikka on yksinkertainen: jos yhden liiton omat rahkeet eivät riitä työnantajan perääntymiseen, hankitaan työtaisteluun lisää joukkovoimaa. Kuljetusliittojen tukilakot tarkoittaisivat pahimmillaan viennin ja henkilökuljetusten pysähtymistä lähes kokonaan. Varsinaisen työriidan kokoon nähden uhatut lakot ja tukilakot ovat ylimitoitettuja ja heikentäisivät entisestään Suomessa toimivan vientiteollisuuden kilpailutilannetta.

Työriita jättää varmasti jälkensä Postin ja sen työntekijöiden väleihin. Tilanne saattaa heijastua myös vuoden päästä alkavaan työmarkkinakierrokseen. Toiveet monivuotisista äärimaltillisista palkankorotuksista ja kustannuskilpailukyvyn paranemisesta voivat olla turhan optimistisia, jos hallitus saattaa pakkolakinsa voimaan.

Uhittelun sijaan työmarkkinoilla tarvittaisiin nyt malttia ja psykologista silmää niin työnantajien kuin työntekijöidenkin puolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat