Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori-iskuja ei pysty ehkäisemään ennalta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat arvioi, että perjantai-illan tapahtumat Pariisissa horjuttivat turvallisuuden tunnetta koko maailmassa, mutta erityisesti EU:ssa ja myös Suomessa.

”Terrori-iskut osoittavat, miten yksi Euroopan kehittyneimmistä turvallisuuskoneistoista tuli yllätetyksi. Jo se kertoo Isisin resursseista. Mukana on ammattimainen ja organisoitunut joukko ihmisiä.”

”Terrorismitutkija Leena Malkki muistutti viisaasti siitä, miten tilanteen järkyttävyydestä huolimatta on syytä säilyttää suhteellisuudentaju. Kaiken analyysin on perustuttava tosiasioihin, ei luuloihin tai ennakkoluuloihin, koska terrori-iskujen vaikutukset määrittyvät reaktioiden mukaan.”

”Isku vapaata maailmaa ja demokratiaa vastaan jättää peruuttamattoman jäljen. Paluu normaaliin ei tarkoita paluuta entiseen. Tulee uusi normaali, sellainen, johon terrorismi-iskut saattavat tiukentuneista varotoimista huolimatta yhä kuulua.”

Ilkka pohtii, voisiko myös Suomeen kohdistua terrorismin uhkaa.

”Supon mukaan Suomi ei ole iskujen ensisijainen kohdemaa vaan rekrytointimaa. Suomesta on lähtenyt suhteessa väkilukuun huomattava määrä nuoria miehiä ja naisia taistelemaan ääriradikaalien järjestöjen riveihin.”

”Sataprosenttisesti mitään väkivallantekoja ei pystytä kuitenkaan ennaltaehkäisemään, mutta voi toimia niin, ettei jälkikäteisten puheiden varaa tositilanteessa syntyisi.”

”Valtionjohdon viesti suomalaisille on tärkeä: tavallista arkea voi jatkaa, eikä tilanteesta ole syytä antaa pelolle valtaa. Supo ei nosta tapahtuman jälkeen riskiarviotaan, eikä valmiustason nostaminen ole kovin poikkeuksellista. Niin on tapahtunut aiemminkin, eikä niistä ole aina edes kerrottu ulospäin.”

”Asian toinen puoli on ihmisten liikkumisen ja olemisen vapaus: Miten pitkälle vapautta voi rajoittaa sen vuoksi, että terroristit saadaan kuriin? Terrorismi rajoittaa sitä kaikkialla, missä toimii, eikä vapauden rajoittaminen omin ehdoin muuta tilannetta paljon paremmaksi.”

Turun Sanomien mukaan keino estää terrori-iskuja on kiirehtiä Lähi-idän rauhanprosesseja.

”Ranskan pääkaupungin terrori-iskuihin on reagoitava kansainvälisesti.”

”Todellinen keino estää terrori-iskuja on kiirehtiä Syyrian ja Libyan rauhanprosesseja. Syyrian ja Pohjois-Afrikan tilanteen rauhoittaminen on ainoa tie luoda olosuhteet, joissa ei ole kasvualustaa terrorille.”

”Terrori-iskuista vastuulliset pitää saada selville ja ennaltaehkäisyä on edelleen tehostettava. Siihen myös Suomen viranomaiset tarvitsevat riittävät valmiudet kansainvälisen uhan verkkovalvontaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat