Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismin torjunnassa tiedustelu on osa ratkaisua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskaan perjantai-illan terrorihyökkäysten jälkeen julistettu suruaika vielä jatkuu, mutta hyökkäysten taustojen tutkinta ja analysointi on jo meneillään.

Tavoitteena on saada kaikki mahdollisesti vielä vapaana olevat iskuista vastuussa olevat henkilöt kiinni, mutta vielä tärkeämpää on pystyä estämään vastaavien hyökkäysten uusiutuminen.

Pariisin hyökkäykset osoittivat, että terrorismin torjunnassa pitää varautua uudenlaisiin iskuihin.

Aiemmin terrorijärjestö Isis on tehnyt enimmäkseen yksittäisiä hyökkäyksiä yksittäisiin kohteisiin, mutta nyt Pariisissa oli kyse useista koordinoiduista iskuista eri kohteisiin samaan aikaan. Asiantuntijat näkivät samankaltaisuuksia terrorihyökkäykseen Mumbaissa Intiassa marraskuussa 2008. Terroristit ottavat oppia toisiltaan.

Yksi useimmin toistetuista sanoista, kun arvioidaan keinoja ehkäistä uusia hyökkäyksiä, on tiedustelu. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti tiedustelun merkitystä kommentoidessaan Pariisin hyökkäystä HS:lle lauantaina.

Suomessa kysymys on erityisen ajankohtainen, koska hallituksen johdolla valmistellaan parhaillaan lakeja siviili-, tietoliikenne- ja sotilastiedustelusta, joita Suomella ei muista EU-maista poiketen entuudestaan ole.

On selvää, että lähes 130 ihmishenkeä vaatineet iskut heijastuvat lakien valmisteluun ja siviilitiedustelun todennäköisesti edellyttämään perustuslain muutokseen. Nykyisellään laki ei mainitse kansallista turvallisuutta perusteeksi rajoittaa yksityisyyden suojaa.

Terrorihyökkäykset eivät kuitenkaan vähennä tarvetta harkita erittäin tarkkaan, miten yksittäisten kansalaisten oikeuksiin ja vapauksiin kajotaan.

Samaan aikaan tiedustelulakeihin kohdistetut odotukset kannattaa pitää realistisina.

Suomi tarvitsee omaa ja muiden maiden kanssa jaettua tiedustelutietoa terrorismin torjunnassa, mutta kyseessä on kilpajuoksu salaustekniikoissa ja terroristijärjestöjen toimintatavoissa.

Tiedustelu on osa ratkaisua, jossa avainsijalla on politiikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat