Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libyan kannattaa oppia Somalian kriisistä

Pääkirjoitus
 
Mahdi Abdile ja Ed Marques

Libyan vakauden tulisi olla Euroopan unionin ja muun kansainvälisen yhteisön ulkopolitiikan päätavoitteita. Libyan kehityksellä on suuri merkitys koko Välimeren alueen vakaudelle.

Lähes puolet Eurooppaan tulevista pakolaisista käyttää Libyan kautta kulkevaa reittiä. Isis hallitsee Libyassa strategisesti tärkeitä kohteita, jotka ovat vain 50 minuutin lentomatkan päässä Roomasta. Isis pyrkii myös laajentamaan valtaansa koko Pohjois-Afrikan alueelle.

Kansainvälisen yhteisön yritykset ratkaista Libyan vuodesta 2011 jatkunut kriisi ovat olleet tuloksettomia. Tämä johtuu siitä, että oikeat toimijat eivät ole olleet mukana rauhanprosessissa.

Lokakuussa Libyan konfliktin osapuolet hyväksyivät YK:n johdolla viimeistellyn sopimuksen, jolla järjestettiin vallanjakoa Libyan itäosaa hallitsevan kansainvälisesti tunnustetun parlamentin ja sen kanssa kilpailevan, Tripolissa toimivan parlamentin välillä. Muut keskeiset toimijat jäivät prosessin ulkopuolelle.

Sopimusta voidaan pitää myönteisenä askeleena, mutta todennäköisesti se jää lopulta tyhjäksi lupaukseksi ja antaa näin ollen väärän signaalin Euroopalle siitä, että Libyan konflikti olisi lähestymässä loppuaan.

YK, EU ja kansalaisjärjestöt sortuvat usein rauhanprosesseja tukiessaan siihen, että ne neuvottelevat rauhaan ja sovintoon liittyvistä kysymyksistä vain kriisiin ajautuneen maan poliittisen eliitin kanssa.

Valitettavasti näin on menetelty myös Libyassa: on keskitytty rauhansopimuksen aikaansaamiseen eikä siihen, miten sopimus pannaan täytäntöön. Vallanjakoa hierotaan sellaisten toimijoiden kesken, jotka eivät aidosti edusta Libyan paikallisyhteisöjä. Sopimusten täytäntöönpanosta tulee kuitenkin mahdotonta, jos paikalliset ihmiset eivät luota sopimusten tekijöihin.

Aiempi konfliktien hoidosta saatu kansainvälinen kokemus tarjoaa hyödyllisiä opetuksia sekä Libyalle että kansainväliselle yhteisölle.

Somaliassa käytiin viisitoista kierrosta rauhanneuvotteluita vuosina 1991–2013. Neuvottelut päättyivät rauhansopimuksiin, joilla ei ollut edellytyksiä kestää.

Neuvottelupöydässä istui korkea-arvoisia poliitikoita, joilta puuttui kosketuspinta paikallisyhteisöihin, ja ideologisiin kompromisseihin kyvyttömiä sotapäälliköitä, joilla oli vain vähän seuraajia.

Käännekohdaksi osoittautui keskeisten klaanien osallistuminen kansallisen yhtenäisyyden rakentamiseen: kun klaanit olivat mukana tekemässä päätöksiä, kyseessä oli heidän rauhanprosessinsa. Vuonna 2013 solmittu rauhansopimus pystyttiin panemaan täytäntöön, koska sillä oli laaja paikallisen yhteisön tuki. Suomalaisilla toimijoilla oli merkittävä rooli tässä työssä.

Libyan rauhanprosessissa voidaan hyödyntää Somaliasta saatuja oppeja, joilla paikallisia yhteisöjä osallistetaan kestävän ja vaikuttavan rauhanprosessin tueksi.

Libyassa – niin kuin Somaliassakin – heimoilla ja klaaneilla on perinteisesti ollut suuri yhteiskunnallinen merkitys, ja valtion romahtaminen on korostanut klaanien roolia entisestään. Libyan heimot ovat historian saatossa sotineet keskenään paljon. Sodankäynnin ohella niille on kertynyt kuitenkin myös paljon kokemusta heimojen välisestä rauhantyöstä.

Libyan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostaminen edellyttää heimojen tukea. Näin varmistetaan, että hallitusta pidetään paikallisesti hyväksyttävänä ja oikeutettuna vallankäyttäjänä.

Kansainvälisellä yhteisöllä on kuitenkin vaikeuksia hahmottaa, miten heimot voidaan tehokkaasti osallistaa rauhanprosessiin. Jotta Libyaan saadaan kestävä rauha, rauhanprosessia on käytävä libyalaisten johdolla.

Suomella ja suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on paljon annettavaa esimerkiksi Libyan, Jemenin, Myanmarin ja Tunisian kansallisille rauhanprosesseille.

Esimerkiksi Libyassa konfliktin eri osapuolet näkevät Suomen puolueettomana toimijana, ja suomalaisten toimijoiden nykyistä aktiivisempaa toimintaa pidetään rauhanprosessin kannalta hyödyllisenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat