Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin nujertaminen vaatii aikaa ja taitoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Torstai-iltana, vain vuorokausi ennen kuin terroristit hyökkäsivät Pariisiin, yhdysvaltalainen miehittämätön lentokone laukaisi ohjuksensa kohti henkilöautoa Raqqan kaupungissa Syyriassa. Syyrialaislähteiden mukaan ohjus tuhosi auton juuri kun se ohitti liikenneympyrän, jossa terrorijärjestö Isis on säännöllisesti teloittanut hirmuvallassaan pitämänsä Raqqan asukkaita.

Yksityiskohtien tarkastaminen on mahdotonta, mutta Yhdysvaltain sotilaslähteiden mukaan iskussa kuoli hyvin todennäköisesti ”Jihad John” eli Britanniassa varttunut Muhammed Emwazi, joka oli mestannut kameroiden edessä useita länsimaisia panttivankeja.

Jo aiemmin torstaina Italian poliisi tiedotti paljastaneensa terroristisolun, jonka 17 jäsenestä neljällä oli yhteyksiä Suomeen.

Sitäkin ennen Ranska oli kiihdyttänyt hävittäjiensä iskuja Isisin kohteisiin Syyriassa. Myös Yhdysvallat oli laajentanut pommituksiaan ja iski Isisin öljynjakeluverkostoon. Venäjäkin oli ryhtynyt Syyriassa pommittamaan oikeasti myös Isisin kohteita sen jälkeen, kun järjestö ilmoitti järjestäneensä lokakuun lopussa pommi-iskun venäläiseen matkustajakoneeseen. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Myös Isis oli itse liikkeellä jo ennen hyökkäystään Pariisiin. Torstaina 44 ihmistä kuoli Beirutissa Isisin järjestämässä pommi-iskussa.

Kutsuessaan Pariisin terrorihyökkäystä sotatoimeksi Ranskan presidentti François Hollande ei julistanut sotaa terrorismia vastaan, kuten Yhdysvaltain presidentti George Bush teki terrorihyökkäysten jälkeen 11. syyskuuta 2001. Isisin ja muiden islamististen terrorijärjestöjen vastainen kamppailu, joka täyttää joiltain osin sodan tunnusmerkit, on ollut käynnissä nykymuodossaan yli vuoden, ja se siis kiihtyi ennen Pariisin veritekoja.

Toimet Isisiä ja vanhempia al-Qaidaan verkottuneita terroristijärjestöjä vastaan ovat odotetusti kiihtyneet entisestään Pariisin hyökkäysten jälkeen. Heti lauantaina Ranska iski Raqqaan raskaammin kuin koskaan aiemmin. Sunnuntaina ja maanantaina Yhdysvallat tuhosi pommituksissa suuren määrän säiliöautoja, joilla kuljetettu öljy on Isisin tärkein tulonlähde.

Iskujen kiihtyessä herää kysymys siitä, miksi näin ei tehty aiemmin.

Ranska vältti aiemmin iskuja Isisiä vastaan Syyriassa, koska se ei halunnut epäsuorasti vahvistaa iskuilla presidentti Bashar al-Assadin hirmuhallintoa. Yhdysvallat sanoo jättäneensä säiliöautot ehjiksi välttääkseen siviiliuhreja Se on hyvä peruste. Pariisin hyökkäyksiä ei hyvitetä sillä, että Isisin käsissä kauheuksia kokevat Syyrian siviilit joutuvat kaiken lisäksi ulkovaltojen pommittamiksi.

Kun poliittinen paine Isisin tukahduttamiseen kasvaa, on tärkeää arvioida käytettyjä keinoja yhtä tarkoin kuin aiemminkin. Keinot jakautuvat selvästi hyödyllisiin, näytösluontoisiin ja hyödyttömiin, tai suoraan vahingollisiin.

Hyödyllisintä lyhyellä aikavälillä on tiedustelu- ja poliisiyhteistyö, joka näyttäisi aidosti lisääntyneen. Terroriepäiltyjä pidätettiin maanantaina lukuisissa maissa Belgiasta Marokkoon ja Libanoniin.

Sen sijaan taisteluasuisten erikoisjoukkojen marssittaminen Euroopan kaupunkien kaduille on näytöstä, jonka mielenrauhaa lisäävästä vaikutuksesta ei ole takeita.

Vahingollisinta ja myös vastenmielisintä on poliittisten pisteiden kalastelu suuren murhenäytelmän avulla. Pitemmällä aikavälillä terrorismin torjunnassa on paljon tehtävää kaikille, sekä kantaväestölle että islamilaisten yhteisöjen edustajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat