Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hajanainen hallinto, keskittyneet ääriliikkeet

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pariisin terrori-isku nosti esille Belgian ja erityisesti maan pääkaupungin Brysselin aseman terrorismin ja terroristien suojapaikkana. Kaksi iskuihin osallistuneista oli Brysselissä asuneita ranskalaisia. Operaation pääsuunnittelija oli tiettävästi belgialainen islamisti. Charlie Hebdo -lehden toimituksen oheisiskuun tammikuussa Pariisissa osallistunut Amedy Coulibaly osti aseensa Brysselistä. Asekaupan villi länsi on Midi-rautatieaseman seutu ja Molenbeekin kaupunginosa.

Tammikuussa Belgian poliisi iski useisiin kohteisiin, joissa se uskoi olevan jihadisteja ja ihmisiä, jotka värväävät taistelijoita jihadistien riveihin. Verviers’ssä kaksi terroristiksi epäiltyä kuoli tulitaistelun jälkeen. Madridissa vuonna 2004 tehtyyn iskuun osallistui yksi marokkolaistaustainen, Brysselissä asunut mies.

Terrorismia tutkineiden mukaan Belgiasta on lähtenyt jopa 800 ihmistä Lähi-itään taistelijoiksi ääriliikkeiden riveihin. Belgian poliisin mukaan Syyriasta Belgiaan on palannut arviolta 130 taistelijaa. Lukemat ovat suuria Belgian väkimäärään ja muslimiväestön kokoon suhteutettuna. Belgia näyttää näiden lukemien ja väkimääräsuhteutusten valossa syöttävän Syyrian taisteluihin enemmän väkeä kuin mikään muu Euroopan maa.

Erityisesti Molenbeekin alueesta on muodostunut seutu, josta ääriliikkeet saavat voimaa. Belgian pääministeri Charles Michel kuvaili lauantaina terrorismitapauksia sanomalla, että niillä on lähes joka kerta yhteys Molenbeekiin.

Miten EU:n sydämen tuntumassa voi olla ääriliikkeiden eurooppalainen sydän? Mikä meni pieleen?

Bryssel on hallinnollisten ja kielellisten alueiden palapeli. Kaupunkia on lähes mahdotonta rakentaa tavalla, jossa otettaisiin huomioon kokonaiskuva – esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutuminen. Brysselin poliisikin on monena palasena, eikä palasten yhteistyökyky aina toimi.

Erityisen suuri ongelma on Molenbeek, josta on tullut eräänlainen välietappi. Tulijoiden ei ole tarkoituskaan kotoutua ja omaksua ympäristönsä arvoja. Tiedustelu on vaikeuksissa, sillä lähes kokonaan muslimeista koostuva yhteisö on sulkeutunut ja suojelee omiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat