Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sulavat palsat ja palavat suot – olemme viimeinen sukupolvi, joka voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Pääkirjoitus
 
Elina Grundström
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Luulin näkeväni iltaruskon värjäämiä tuntureita ja kesken lentoa pysäytettyjä Lapin lintuja. Niiden sijaan luontokuvaaja Jorma Luhta aloitti kuvaesityksensä heijastamalla valkokankaalle sortuneita turvekasoja.

Kuva toisensa jälkeen ruskeaa ja musta multaa. Romahtaneita ja haljenneita palsoja.

Jorma Luhta esitteli Lapin luonnosta kertovia valokuviaan lokakuussa Kohtuus vaarassa -seminaarissa Kolilla. Hän halusi näyttää, miten ilmastonmuutoksen merkit näkyvät pohjoisen arassa luonnossa. Ketunpoikaset olivat täyttäneet naalien entiset pesäkolot Lapin tuntureilla. Suokukot, vesipääskyt ja muut palsasoilla viihtyvät lintulajit näyttivät kuvissa komeilta, mutta Luhta kertoi niiden määrän vähentyneen voimakkaasti.

Palsat ovat pohjoisille aapasoille ominaisia turvekumpareita, joiden sydän on ikiroudassa. Romahtaminen on niiden elämänkaaren luonnollinen päätepiste. Palsat kasvavat vuosisatojen ajan korkeutta hiljakseen. Lopulta turvekumpu halkeaa, jääsydän paljastuu, sulaa ja muodostaa lammikon, joka houkuttelee lintuja.

Nyt palsat ovat hyvää vauhtia häviämässä. Tutkimusten mukaan niiden sulaminen on kiihtynyt eikä uusia synny samaa vauhtia kuin ennen.

Palsat ovat kuin Siperian ikiroutaa pienoiskoossa. Niiden sulaminen on vakava viesti ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä. Samalla kyseessä on yksi ilmastonmuutosta kiihdyttävistä palautemekanismeista. Palsojen romahtaminen lisää metaanipäästöjä, jotka ovat ilmaston kannalta pahempia kuin hiilidioksidipäästöt.

Sulavat palsat ovat kuitenkin paljon pienempi ongelma kuin palavat suot.

Indonesiassa tänä syksynä riehuneiden tulipalojen ilmastopäästöt ovat käsittämättömiä. Päivittäiset päästöt ovat kuukausien ajan olleet suurempia kuin kaikki Yhdysvaltain päästöt yhteensä. Pahimpina päivinä päästöt ovat olleet Yhdysvaltoihin verrattuna kaksinkertaisia. Siinä häipyvät aika monen superkalliin Tesla-sähköauton ilmastohyödyt savuna ilmaan.

Nämä valtavat päästöt olisivat ehkäistävissä, sillä yli puolet tulipaloista kytee turvemailla, jotka on ojitettu ja kuivattu viljelymaiksi. Ongelma on tunnettu pitkään ja se olisi ollut suhteellisen helppoa ja halpaakin ratkaista jättämällä suomaat rauhaan ja patoamalla jo kaivetut kanavat. Mitään parannusta ei kuitenkaan tapahtunut ennen kuin ilmastonmuutoksen voimistama kuiva ja kuuma El Niño -sääilmiö palasi tänä vuonna kuvioihin monen vuoden tauon jälkeen.

Ilmastonmuutos ja siihen liittyvä makean veden ja viljelysmaan ehtyminen ovat ihmiskunnan suurin uhka. Ne eivät enää ole kaukaisia tulevaisuuden ilmiöitä, vaan vaikeasti pysäytettäviä prosesseja, jotka ovat jo alkaneet.

Nykypäivän lasten ja nuorten aikuiselämä tulee olemaan raskasta ja vaarallista, jos lämpenemistä ei saada rajoitettua. Merenpinnan nousu, sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen, ilmastopakolaisuus ja Golfvirran muutokset ovat nähtävissä jo nyt. Sulavat palsat ja palavat suot kertovat siitä, että me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka kokee ilmastonmuutokset vaikutukset ja viimeinen, joka voi enää tehdä asialle mitään.

Tähän asti ilmastosopimusten puitteissa on ollut vain osa maailman valtioista ja noin kymmenen prosenttia päästöistä. Kahden viikon kuluttua pidettävä Pariisin ilmastokokous voi vielä saada aikaan ensimmäisen kattavan kansainvälisen ilmastosopimuksen, joka aloittaa jarrutusliikkeen.

Kokous on niin tärkeä, että suomalaisten pitäisi kerääntyä Helsinki-Vantaan lentokentälle veisaamaan virttä ”Jumala ompi linnamme”, kun ilmastoneuvottelijamme lähtevät matkaan.

Se taitaa olla turha toivo. Liian harva suomalainen edes tietää Pariisin kokouksesta. Ilmastonmuutos hukkuu julkisuudessa kerta toisensa jälkeen pienempien kriisien ja kohujen alle.

Toivoa on kuitenkin ilmassa ja sopimuksen syntyminen näyttää mahdolliselta. Suuret sijoittajat ovat jo alkaneet vetäytyä fossiilisesta energiasta. Valtiotkin ovat nyt jo etukäteen tehneet sitoumuksia päästövähennyksistä. Sitoumukset eivät kuitenkaan vielä riitä pysäyttämään lämpenemistä alle turvallisena pidetyn kahden asteen rajan. Tähän valtioiden politiikkaan kansalaisilla olisi mahdollisuus vaikuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat