Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-sovusta rake-riitaan

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Sote-lyhenteestä on tullut osa arkista puheenpartta pitkään valmistellun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen takia.

Hallitus pääsi sopuun ainakin pääperiaatteista tässä rakenteiden uudistuksessa, mutta kulman takana odottaa toinen remontti, jolla on vähintään yhtä pitkä historia takanaan ja joka voi olla vielä ohdakkeisempi – etenkin keskustalle.

Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen tunnetaan rake-lyhenteestä. Hallitus odottaa korkeakouluilta helmikuussa omia esityksiä päällekkäisyyksien purkamiseksi ja työnjaon lisäämiseksi.

”Korkeakoululaitoksen rakenteellinen kehittäminen on keino säilyttää koulutuksen alueellinen tarjonta ja samalla vahvistaa yksiköitä kokoamalla toimintoja suuremmiksi, taloudellisemmiksi ja vaikuttavuudeltaan vahvemmiksi.”

Lause voisi olla opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) kuulusta yliopistoväkeä loukanneesta patistuskirjeestä, mutta se on poimittu opetusministeri Antti Kalliomäen (sd) kirjoituksesta kymmenen vuoden takaa. Sillä hän Kalliomäki halusi hälventää pelkoja, joita virkamiesten laatima ehdotus useista yliopistofuusioista oli aiheuttanut. Sittemmin moni ehdotus myös toteutui, kun syntyivät esimerkiksi Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Taideyliopisto.

Lapin yliopisto ja Oulun yliopisto säilyttivät itsenäisyytensä. ”Ei ole tarkoitus, että opetusministeriön panssarikärjet vyöryvät Lapin yliopiston kampukselle ja tekevät siitä selvää jälkeä”, Kalliomäki rauhoitteli keväällä 2006.

Kymmenen vuotta sitten opetusministeriön alaisia yliopistoja oli 20, nyt niitä on 14. Ammattikorkeakouluja oli tuolloin 29, nyt 24. Myös toimipisteiden määrä on vähentynyt, mutta silti niistä saisi Suomen kartan täpötäyteen.

Elinkeinoelämältä tulee tuon tuosta esityksiä, joiden mukaan 3–5 yliopistoa riittäisi Suomen kokoiseen maahan. Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola on puhunut maan jakamisesta kuuteen korkeakoulualueeseen. Kola on myös tunnustanut, etteivät yliopistot pysty uudistamaan rakenteitaan itse: ne tarvitsevat uudistustyössä voimakasta valtion ohjausta. Tosin apteekkirahojaan puolustaessaan rehtori vetoaa voimakkaasti yliopiston autonomiaan.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen halusi ohjauskirjeellään herättää avointa keskustelua rakenteellisesta kehittämisestä, mutta vei onnettomilla sanavalinnoillaan keskustelun sivuraiteille. Kukapa ilahtuisi keskinkertaisen leimasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat