Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni perhe riittää yhä useammalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Väestöliiton tuore perhebarometri sisältää osittain hätkähdyttäviä tietoja Suomen tämänhetkisestä syntyvyydestä ja suomalaisten lapsentekohaaveista. Sinänsä ei ole uutta, että syntyvyys laskee – näin on ollut jo viidettä vuotta peräkkäin.

Uutta on se, että ilmapiiri ja perheiden asenteet ovat muuttuneet varsin lyhyessä ajassa. Entistä harvempi haaveilee suuresta perheestä, mikä nykyisten normien mukaan tarkoittaa kolmea tai useampaa lasta. Yksi lapsi riittää nykyisin yhä useammalle parille. Myös lapsettomuuden ihanne on yleistynyt.

Lastenhankinta on myös siirtynyt myöhemmäksi monesta eri syystä. Väestöliiton kyselyn mukaan pääsyyt ovat sopivan kumppanin puute, nuorten aikuisten tarve elää nuoruuttaan vähän pidempään sekä työmarkkinoiden epävarmuus. Biologia ei ole mukautunut tähän. Yli 30-vuotiaana naisen hedelmällisyys alkaa laskea ja keskenmenot alkavat yleistyä – ja vaikka ei jäisi kokonaan lapsettomaksi, lapsiluvusta saattaa tulla lopulta pienempi kuin olisi alun perin toivonut.

Tänä vuonna syntyvyys on Suomessa laskenut edelleen. Näyttääkin siltä, että kokonaishedelmällisyysluku eli naisen elinaikanaan synnyttämien lasten keskimäärä putoaa alle 1,7:n. Näin alhaalla syntyvyys ei ole ollut kertaakaan 1990-luvun alun jälkeen lukuun ottamatta vuotta 1998.

Pieni perhe näyttää olevan osin elämäntapojen muutoksesta syntynyt uusi ihanne. Kuten Väestöliittokin toteaa, se on kiinnostava kehityssuunta eikä välttämättä ongelma lainkaan – ihmiset saavat elää itsensä näköistä elämää, ja lastenhankinta jos mikä on yksityisasia.

Ongelmaksi pieni lapsiluku muuttuu, jos ihmiset oikeasti haluaisivat enemmän lapsia mutta joutuvat esimerkiksi taloudellisista syistä luopumaan haaveistaan. Yksi merkki tästä voi olla se, että perhebarometrin mukaan erityisesti heikoimmassa asemassa olevat eli muun muassa työttömät, vähiten koulutetut ja pienituloiset ovat kyselyn mukaan alentaneet käsitystään sopivasta lasten määrästä. Heidän kohdallaan kyse ei näytä olevan pitkitetyn nuoruuden elämisestä vaan alistumisesta siihen, että lapsi tai lapset hankaloittaisivat elämäntilannetta entisestään.

Syntyvyys on myös poliittinen ja yhteiskunnallinen teema, koska Suomi tarvitsee paljon työikäisiä veronmaksajia vanhusväestön kasvaessa. Poliitikot kuitenkin varovat aihetta, koska kansalaiset kokevat ehdotukset lapsiluvun kasvattamisesta tunkeileviksi – etenkin silloin, jos ehdotuksiin ei liity konkreettisia aloitteita lapsiperheiden tukemisesta.

Viime aikoina maahanmuutto on nähty yhdeksi keinoksi varautua huoltosuhteen heikkenemiseen. Kyllä syntyvyyden koheneminenkin omalta osaltaan auttaisi.

Perheiden yhteiskunnalta saama rahallinen tuki on tärkeässä roolissa, mutta ei ainoa keino. Syntyvyyteen vaikuttavat niin työllisyys-, koulutus- kuin asuntopolitiikkakin, kaikki se, mikä muokkaa nuorten käsitystä tulevista mahdollisuuksistaan.

Myös yleinen ilmapiiri vaikuttaa. Lastensaannista haaveileva tietää jo, että nykyisin ihanteena, suorastaan vaatimuksena, on pitkä työura eikä suinkaan pitkä poissaolo työelämästä. Luottamus lastenhoidon sujumiseenkin horjuu, kun hallitukset vuorotellen kyseenalaistavat joko subjektiivisen päivähoito-oikeuden tai hoitovapaan. Kun puhe keskittyy vain leikkauksiin tai työelämän vaatimuksiin, ei ole ihme, että lapset jäävät toiselle sijalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat