Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollande vaatii tukea Ranskalle ja itselleen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

François Hollande piti tunteella ladatun puheen Ranskan parlamentin kahdelle kamarille maanantai-iltana. Presidentti sai voimakasta vastakaikua, kun hän ilmoitti, ettei Ranskan tavoitteena ole terroristijärjestö Isisin hallinta vaan sen tuhoaminen.

Pariisin keskustaan perjantai-iltana tehtyjen terroristien hyökkäysten nostattama järkytys ja suuttumus on syvää, ja vaatimukset terroristien hyökkäysten pysäyttämiseksi ovat sen mukaiset.

Puheessaan Hollande vaati muilta EU-mailta solidaarisuutta keskinäisen avunantovelvoitteen nimissä. Laajemmin hän vaati yhtenäistä kansainvälistä kampanjaa Isisin lyömiseksi.

Brysselissä toistettiin tiistaina moneen kertaan, että avunpyyntö muille EU-maille oli poliittinen teko. Pyyntö hyväksyttiin säännöllisessä puolustusministereiden kokouksessa yksimielisesti. Asian poliittinen merkitys oli siinä, että joulukuussa 2009 voimaan tullutta keskinäisen avunannon velvoitetta ei ole aiemmin aktivoitu. Käytännön merkitys riippuu siitä, millaista apua Ranska pyytää ja saa.

Myös vaatimus yhtenäisestä kansainvälisestä toiminnasta Isisiä vastaan oli lähinnä poliittinen. Venäjän ja länsimaiden yhteistyöstä Isisiä vastaan neuvotellaan muutenkin. Konkreettista on Ranskan Isisin-vastaisten sotatoimien lisääminen Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa.

Kansainvälisten aloitteiden yhteinen piirre oli, että ne korostivat Ranskan asemaa, mikä oli tässä tilanteessa luontevaa. Ranskan sisäisiä toimia koskevat osuudet Hollanden puheessa vuorostaan korostivat presidentin asemaa.

Terroristien hyökkäysten jälkeen Ranska lisää sekä poliisin että tiedustelun voimavaroja. Hollande haluaa myös, että heti perjantaina julistettua 12 vuorokauden poikkeustilaa jatketaan kolme kuukautta.

Ennen kaikkea presidentti vaatii perustuslakiin muutoksia, jotka sallivat presidentille nykyistä laajemmat poikkeustoimet turvautumatta varsinaisen piiritystilaan. Muutokset pantiin alulle jo ennen Hollanden nousua presidentiksi. Hollande kuitenkin altistaa itsensä nyt epäilyille, että hän yrittää terrori-iskujen jälkeen vahvistaa omaa poliittista asemaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat