Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kilpailukyvyn puutetta aliarvioidaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus pyrkii Suomen kilpailukyvyn parantamiseen 15 prosentilla. Työntekijäpuolen vastaehdotus on noin 9 prosenttia.

Kolmikannan edustajat käyvät nyt neuvotteluja kompromissin löytämiseksi, ja tavoite asettuu todennäköisesti lopulta jonnekin osapuolten esittämien lukujen välimaastoon. Se olisi valitettavaa, sillä edes 15 prosentin tavoitteeseen pääseminen ei välttämättä riitä palauttamaan Suomen kilpailukykyä.

Kustannuskilpailukyvyn mittaaminen ei ole eksaktia tiedettä. Kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka paljon kilpailukykyä pitäisi parantaa. Kukaan ei myöskään osaa sanoa varmasti, kuinka paljon kilpailukyky paranisi tulevina vuosina nyt esitettyjen uudistusten ansiosta.

Hallituksen kolmiportainen tavoite perustuu sumeaan logiikkaan, jossa kilpailukykyä kohotetaan palkkamaltin, muiden työvoimakustannusten pienentämisen ja tuottavuuden kohottamisen avulla. Kullekin lohkolle on jyvitetty noin viiden prosentin osuus.

Vaikka toimenpiteiden vaikuttavuutta ei voida arvioida tarkasti, kunnianhimosta tinkiminen on vaarallista. Itse asiassa voidaan hyvin perustein väittää, että tilanne on hallituksen esittämää arviota huonompi: kilpailukyvyn vaje saattaa olla jopa 17 prosenttia. Silloin uudistusten pitäisi olla aiemmin esitettyä kunnianhimoisempia, eikä niitä pitäisi vesittää kompromisseilla.

Tähän 17 prosentin vajeeseen päädytään, jos Suomea ei verrata – kuten hallitus tekee – Ruotsiin, Saksaan ja muihin euromaihin vaan koko OECD-alueeseen. OECD-maihin suuntautuu peräti 85 prosenttia Suomen viennistä ja euroalueelle vain 30 prosenttia.

Vertaan kilpailukyvyn kehitystä vuoteen 1997. Suomi kiinnitti valuuttansa kellutuksen jälkeen ERM-valuuttakurssijärjestelmään vuoden 1996 lopulla, eikä markan kurssi enää ERM-kytkennän jälkeen muuttunut suhteessa myöhemmin käyttöön otettuun euroon. Markan devalvoituminen ei siis enää voinut parantaa kilpailukykyä. Vertailuvuoden siirtäminen vuodella eteen- tai taaksepäin ei mainittavasti muuta laskelman lopputulosta.

En vertaa tuntipalkkoja vain tuottavuuteen eli bruttokansantuotteen ja työtuntien suhteeseen niin kuin kilpailukykyvertailussa usein tehdään. Palkanmaksuvaraa määriteltäessä otetaan uusimman tutkimusvirtauksen mukaisesti huomioon myös yritysten kannattavuus, koska luotu tulovirta on palkanmaksuvaran kannalta parempi mittari kuin tuotettu määrä. Siksi tuottavuuslukuja on syytä oikaista bruttokansantuotteen hinnan kehityksellä.

Kun tuntipalkkojen kehitystä verrataan perinteisesti tuottavuuteen, Suomen kilpailukyky on laskenut OECD-maihin verrattuna 11 prosenttia parissakymmenessä vuodessa. Palkansaajien 9 prosentin tarjous ei kuroisi edes tätä kuilua kiinni. Ja kun tuntipalkkoja verrataan tuottavuuden hinnan korjaukset huomioon ottaen, kilpailukykyä on siis menetetty jopa 17 prosenttia.

Epäedullinen hintakehitys aiheutui vientituotteiden – etenkin matkapuhelinten – hintojen laskusta samaan aikaan kun tuontituotteiden – etenkin öljyn – hinta nousi. Käytännössä tämä tarkoitti, että saman tulovirran luomiseksi oli tuotettava yhä enemmän kännyköitä, sellua ja muita vientituotteita.

Tätäkin laskentatapaa voidaan kritisoida: se ei ota huomioon esimerkiksi Kiinan voittokulkua maailmanmarkkinoilla. Joka tapauksessa kilpailukykyuudistusten liian vähäinen kunnianhimo voi jättää Suomen stagnaatioon vuosiksi.

On monesta syystä tärkeää, että Suomen talouden suunta saadaan käännettyä pian. Kilpailukykyuudistukset tulevat voimaan aikaisintaan vuoden päästä, joten helpotusta olisi tulossa vasta vuodeksi 2017.

Yhdysvallat aloittanee koronnostot joulukuussa, ja Euroopan keskuspankki seuraa viimeistään vuonna 2018. Yhdysvaltojen nousukausi on jo nyt rauhanajan kolmanneksi pisin. Se ei voi jatkua loputtomiin.

Pahimmassa tapauksessa Euroopan keskuspankki nostaa korkoja tai Yhdysvalloista tulee globaaliin talouteen uusi taantuma, kun Suomi on edelleen stagnaatiossa. Silloin meidän pitää tehdä nykyistäkin suurempia uudistuksia.

Kun toimenpiteiden täsmällisistä vaikutuksista ei ole ennakkoon varmaa tietoa, Suomella ei ole varaa vesittää tavoitteita. Ilman viennin vetoapua kestävyysvajetta tai pahenevaa työttömyyttä ei saada kuriin.

Aki Kangasharju

Kirjoittaja on Nordean tutkimusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat