Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko hakee kasvua lähikaupasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Päivittäistavarakaupan rakenne muuttuu merkittävästi, jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät Keskon aikeet ostaa Suomen Lähikauppa.

Lähikaupalla on kaikkiaan 643 Siwa- ja Valintatalo-myymälää eri puolilla maata. Keskon lähikauppaverkostossa on nyt noin 600 myymälää, joten niiden määrä kaksinkertaistuisi kaupan myötä.

Kesko laskee lähikauppoihin pienet myymälänsä eli K-marketit, K-Extrat ja liikenneasemien myymälät. Siwat ja Valintatalot osuvat kooltaan tähän samaan kategoriaan. Iso osa Siwoista ja Valintataloista todennäköisesti suljettaisiin.

Yrityskauppa sopii hyvin Keskon strategiaan, sillä se on linjannut panostavansa lähikauppoihin. Takavuosina sen investointien painopiste on ollut ehkä liiaksikin isoissa yksiköissä.

Keskon lähikauppastrategian taustalla ovat kaupan megatrendit, joiden mukaan ihmiset haluavat yhä enemmän käydä hypermarkettien sijaan lähikaupassa. Syinä muutokseen ovat muiden muassa väestön ikääntyminen, kaupungistuminen, yhden hengen kotitalouksien lisääntyminen sekä ympäristöajattelu. Monen mielestä kauppaan on parempi mennä kävellen kuin autolla.

Kauppahinta – 60 miljoonaa euroa – vaikuttaa alhaiselta. Keskon osakekurssi olikin keskiviikkona lähes kymmenen prosentin nousussa. Silti Keskon pääkonttorissa Katajanokalla ei vielä kannata poksautella kuohujuomaa, sillä moni asia on täysin auki.

Suomen Lähikauppa on melkoinen murheenkryyni. Sen omistus on kiertänyt pääomasijoittajalta toiselle, eikä kukaan ole onnistunut kääntämään kauppaketjua voitolliseksi. Viime vuonna yhtiö teki noin miljardin euron liikevaihdolla tappiota ennen veroja noin 12 miljoonaa.

Kesko ei keskiviikkona kertonut juuri mitään suunnitelmistaan. Se ei kertonut, säilyvätkö Siwa- ja Valintatalo-liikemerkit – eikä myöskään sitä, tuleeko myös uusiin myymälöihin nykyisen kaltainen kauppiasmalli. Synergiaetuja Kesko ounasteli saavansa hankinnoista.

Vähäsanaisuuden syynä on, että yrityskauppaan kauppaan liittyy vielä iso ”jos”: kilpailuviranomaiset tulevat käymään kaupan tarkasti läpi. Päivittäistavarakauppa on hyvin keskittynyttä. Jos kauppa hyväksytään, Keskon markkinaosuus nousee noin 40 prosenttiin. Ykkösenä on S-ryhmä lähes 46 prosentin osuudella.

Duopolista huolimatta hintakilpailu lähikauppamarkkinoilla on kiihtynyt. Iso kansainvälinen haastaja Lidl on kasvattanut markkinaosuutensa jo 7,6 prosenttiin.

Kesko ja S-ryhmä ovat viime vuosina olleet poliitikkojen erityisessä syynissä. Pari vuotta sitten tuli voimaan päivittäistavarakaupan keskittymiseen puuttuva kilpailulaki, jonka mukaan yli 30 prosentin markkinaosuuden saavuttaneet ketjut ovat automaattisesti määräävässä markkina-asemassa. Sinänsä kyseinen laki ei vaikuta suoraan Keskon yrityskaupan arviointiin, sillä yrityskauppoja koskevat määräykset ovat toisaalla kilpailulaissa.

Kesko voi perustella yrityskauppaansa sillä, että muuten Lähikauppa saattaa ajautua jopa konkurssiin. Tällöin kaikki kauppaketjut kilpailisivat konkurssipesän parhaista kauppapaikoista, ja se taas saattaisi vahvistaa S-ryhmän asemaa entisestään.

Kilpailuviraston tehtävä on sinänsä selkeä. Virasto arvioi, lisääkö vai vähentääkö tutkittava yrityskauppa kilpailua. Jossain määrin virasto voi huomioida Keskon mahdollisia arvioita tulevaisuudesta – eli mitä todennäköisesti tapahtuu, jos kauppaa ei hyväksytä. Keskon pitää kuitenkin pystyä perustelemaan arvionsa uskottavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat