Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinin puolue on pudonnut kolmen suuren kyydistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreen HS-gallupin perusteella Suomen politiikassa on ainakin joksikin aikaa palattu vanhaan ”normaaliin”: keskusta, Sdp ja kokoomus painivat omassa sarjassaan. Niiden kannatus on nyt 3,2 prosenttiyksikön sisällä 20 prosentin tuntumassa. Perussuomalaiset on pudonnut takaisin keskikaartiin, suunnilleen tasoihin vihreiden kanssa.

Sitten edellisen kyselyn Sdp on edelleen vankistanut kannatustaan. Puolue on enää kahden prosenttiyksikön päässä pääministeripuolue keskustasta. Ero mahtuu virhemarginaaliin.

Kyselyn aikaan uutisissa oli pinnalla hallitusta ravistellut kriisi, jonka aiheutti kiista sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksesta.

Puheenjohtaja Timo Soini on aiemmin pontevasti kiistänyt, että turvapaikanhakijoiden ennätyksellinen määrä olisi ollut syynä perussuomalaisten kannatuksen hupenemiseen. Pakolaisilla ei voikaan selittää perussuomalaisten laskua ja Sdp:n samanaikaista nousua. Sdp on saanut paluumuuttajia perussuomalaisiin loikanneista, mutta siihen taitavat olla syynä hallituksen valmistelemat niin sanotut pakkolait, joilla on tarkoitus heikentää palkansaajien työsuhde-etuja.

Perussuomalaisten hallituksessa harjoittamaan pakolaispolitiikkaan pettyneet istuvat tällä hetkellä katsomossa: heillä ei ole puoluetta jota äänestää, joten he eivät välttämättä edes äänestäisi. Perussuomalaisia viime kevään vaaleissa äänestäneistä joka kolmas ei HS-gallupin mukaan tiedä mitä tekisi, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Tässä vaiheessa vaalikautta kannatuslukemilla on merkitystä lähinnä kunkin puolueen kannattajien mielialan kannalta. Timo Soinin sanoin vain sijaluku ”hillotolpalla” ratkaisee. Politiikassa se tarkoittaa vaalipäivää.

Vielä ei ole näkyvissä syytä, joka veisi ennenaikaisiin vaaleihin. Hallituskokoonpanon muuttaminen ilman vaaleja taas näyttää epätodennäköiseltä. Se kävi ilmi vajaat pari viikkoa sitten, hallituksen sote-kriisin aikoihin. Silloin Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että hänen puolueensa menee hallitukseen vain vaalien kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat