Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulella on jo liikaakin ystäviä

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla, kertoo sanonta. Yhteiskunnan tuilla pönkitetty tuulivoima lisääntyy Pohjoismaissa nopeasti ja työntää tieltään markkinaehtoista energiaa. Kuluttajan sähkölasku voi pienentyä, mutta yhteiskunnan kokonaislasku ei. Tuulivoiman nousu voi johtaa yllättäviin seurauksiin – jopa kestävän kehityksen vastaisiin.

Nopeasti kasvava tuulivoima ei ole ihan marginaalinen sähköntuotantomuoto, vaikka sen osuus Suomen tuotannosta on vielä pieni. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vertaa kehitystä vuoteen 2011. Vuonna 2012 tuulikapasiteettia tuli lisää 3 prosenttia, vuonna 2013 61 prosenttia ja vuonna 2014 jo 130 prosenttia vuoteen 2011 verrattuna. Tahti vain kiihtyy: tämän vuoden alkupuoliskolla tuulikapasiteetti kaksinkertaistui viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Tanska on tuulialan jättiläinen. Ruotsi kiilaa perään. Ruotsi päätti sulkea ydinvoimalansa ja vauhdittaa tuulivoimaloiden rakentamista. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa. Muiden maiden tuotantotavoilla ja -määrillä on siis vaikutuksia Suomessa – myös hintaan.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vielä julkistamattoman tutkimuksen mukaan (Yle 4.11.) tuulivoima romahduttaa sähkön hinnan. Tutkimuksen mukaan Nord Pool -sähköpörssissä hinnasta voi kadota jopa kaksi kolmasosaa. Hintakehityksestä vallitsee alan asiantuntijoiden kesken suuri yksimielisyys, vain alennuksen koosta väitellään.

Alennus ei siirry suoraan kotitalouksille, sillä laskuun sisältyy aina siirtohintoja ja veroja. Hintojen muutosta hidastaa sekin, että sähkönsiirtoyhteyksiä ei ole tarpeeksi lännestä. Kapeikkoja on myös Ruotsin sisäisessä kantaverkostossa.

Pohjoismaissa pörssisähkö on jo nyt halvimmillaan vuoden 2000 jälkeen. Tanskassa hinnat piipahtivat marraskuun alussa jo miinuksen puolella. Tuulivoiman ohella hintoja on painanut viime kesän runsas vesitilanne. Asiat ovat muutenkin yhteydessä toisiinsa: tuuli syrjäyttää kallista hiilivoimaa, mikä vaikuttaa vesivoiman hintaan – veden kallis kilpailija katoaa ja jäljelle jää tuilla keinotekoisesti halvennettu tuuli.

Syrjäyttämisen havaitsee jo: Pohjolan Voima sulki länsirannikolta öljy- ja hiililauhdevoimaloita kannattamattomina. Tuulen ei siis tarvitse kasvaa johtavaksi energiantuotantomuodoksi vaikuttaakseen hintoihin.

Suomessa tuulivoima saa apua investointeihin ja syöttötariffissa tukea tuotantoon. Tuottajalle taattu hinta on jo paljon pörssihinnan yläpuolella. Investoinnit markkinahintaiseen tuotantoon ja säätövoimaan muuttuvat kannattamattomiksi: kannattaa tehdä vain lisää tuulimyllyjä.

Jos Aalto-yliopiston arvio toteutuu ja tekeillä olevan Olkiluoto 3:n hinta viivästymisen vuoksi vain kasvaa, uudesta ydinvoimalasta ei saa sähköä siihen hintaan, että se peittäisi ylläpito- ja investointikustannukset. Myös Fennovoiman kannattavuus voi olla tiukoilla.

Näinhän tuuliväki halusikin: ydinvoima ja hiili ajetaan pois markkinoilta ja ilmasto pelastetaan. Hyviä aikomuksia.

Mutta jos sähkön hinta laskee jyrkästi, sillä on seurauksia laajalti – esimerkiksi rakentamiseen. Nollaenergiatalojen rakentamisen idea voi kärsiä, jos sähkö on puoli-ilmaista. Moni muukin nykyhinnoilla kannattava energiansäästöidea voi menettää kannattavuutensa. Eikä tuuli-ihmisten tavoite taida olla, että tuulituet siirretään sähkösyöpön teollisuuden eduksi.

Huoltovarmuudellekin tulee vaaroja. Ongelmaa ei ole sen jälkeen kun tuulivoimasähkö saadaan varastoitua. Sitä odotellessa käy niin, että voimalaitoskapasiteetti kutistuu Pohjoismaissa ennen kuin varastointitekniikka ja Suomen uudet ydinvoimalat ovat valmiita. Suomen tehotase on hintakehityksen vuoksi jo tänä talvena viimetalvista pienempi. Kylmä, tuuleton pakkaspäivä voi yllättää pahan kerran.

Tuulivoiman tukia on tarkoitus pienentää. Jos niin ei tapahdu nopeasti, halpa sähkö ehtii muuttaa teollisuuden tuotantotapoja, kotitalouksien kulutustottumuksia ja molempien energiainvestointeja. Tuet uivat syvälle järjestelmään.

Tukien poistaminen olisi kivuliasta juurimista. Nopea karsiminen taas löisi korville niitä, jotka lähtivät tuulivoimabisnekseen ja saisi osan kansasta vastaansa – se on Bambin kiusaaja, joka sanoo jotain pahaa tuulivoimasta.

Vanha slaavilaiskaihoinen laulu kertoo, että ”tuulella ei ole ystävää, mastoissa vain se soi”. Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta tuulella taitaa olla liikaa ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat