Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroriteko vauhdittaa EU:n yhteistä puolustusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat toteaa, että EU:n puolustusministerien hyväksyntä Lissabonin sopimuksen mukaisten turvatakuiden käyttöönotolle oli poliittinen tahdon- ja tuenilmaisu terroristien hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ranskalle.

”Pakolaiskriisissä erimielisten jäsenmaiden yksimielisyys on nyt tarpeen. Käytännön avunannosta sovitaan kuitenkin vasta kahdenvälisissä neuvotteluissa Ranskan kanssa.”

”Turvatakuupäätös testaa ensimmäisen kerran EU:n yhteisen puolustuksen sisältöä. On Suomenkin etu, etteivät turvatakuut jää pelkäksi sanahelinäksi.”

Kaleva arvioi, ettei Suomen kannanmuodostus turvatakuisiin ollut tuskaista.

”Myönteisen kannan jälkeenkään Suomi ei nyt joudu lähettämään sotilaita Ranskaan saati Syyriaan. Esteeksi tulee Suomen nykyinen lainsäädäntö.”

”Ranskan veto nostaa jälleen keskusteluun kysymyksen Euroopan unionin yhteisestä puolustuksesta. – – Suomelle tällainen malli olisi mahdollisuus kansallisen turvallisuuden pitkäaikaiseksi järjestämiseksi, jos ja kun kansalaisten allergia Natoa kohtaan pysyy nykyisellä tasolla.”

”Suomen on joka tapauksessa syytä olla täysillä mukana myös EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyössä. Kun ollaan valmiita antamaan apua, sitä on tiukan paikan tullen myös mahdollista saada.”

Ilkan mukaan tietoisuus siitä, ettei mikään maa ole terrori-iskuilta turvassa, on ensimmäinen askel yhteisen puolustuksen kehittämisessä.

”Suomelle turvatakuiden käyttöönotto antaa mallia siitä, minkälainen tuki EU-mailta on hädän hetkellä saatavissa.”

”Jos turvatakuiden käyttöönotolla saadaan tuhottua terrorijärjestö Isis, on EU osoittautunut olevansa Nobelin rauhanpalkinnon arvoinen.”

Keskisuomalainen kirjoittaa, että EU-maiden sitoutuminen toistensa auttamiseen on Suomen kannalta myönteinen asia.

”Suomen kannalta voisi olla edullista, että kirjauksilla koettaisiin olevan aitoa merkitystä. Se toisi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan lisäelementin. Suomi voisi hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan odottaa saavansa apua muilta EU-mailta.”

Kainuun Sanomat pitää Ranskan pyyntöä Suomelle kiusallisena.

”Nykyisen lainsäädäntönsä nojalla Suomi ei kuitenkaan voi täysipainoisesti, eikä ainakaan sotilaallisesti, osallistua avun antamiseen, jos sellaista pyydettäisiin.”

”Jo vuoden 2012 ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa luvattiin, että Suomi kehittää omia valmiuksiaan avun antamiseen ja vastaanottamiseen ja selvittää lain muutostarpeet. Asia makaa edelleen. Toivottavasti ei enää kauan, sillä Suomi ei voi enää jatkaa vapaamatkustajana.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat