Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meidät on luotu elämään Prismassa –unohtakaa kahvilat ja bulevardien pöhinä

Pääkirjoitus
 
Riku Jokinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Marraskuu Roomassa. Kaupunki on yhtä vellovaa ihmismassaa. Turisteja, opiskelijoita, paikallisia. Kielten ja liikenteen sekamelska huumaa pään. Ihmisillä on talvitakit, sillä ulkona on 17 astetta lämmintä.

Sivukujalta voi löytää tilaa kahvilan baaritiskin perimmäiseltä kulmalta. Kahvi maksaa euron.

Juuri tätä halutaan myös tulevaisuuden Helsinkiin. Kaupunkielämää, ihmisiä kuhisevia bulevardeja, kiitäviä pikaraitiovaunuja. Ja kahviloita.

Aivan kuin ”dolce vitan” kotikaupungissa Roomassa.

Esimerkiksi Helsingin vuoden 2050 suunnitelmia hahmottelevasta yleiskaavasta ei ole laadittu tiettävästi yhtään havainnekuvaa, jossa ei olisi kahvilaa tai eteläeurooppalaista ruokaravintolaa. Ne reunustavat kuvitteellisia kaupunkibulevardeja, joilla kulkee futuristisia ajoneuvoja ja robottikoiria. Väkeä on kuin Lordin voitonjuhlissa vuonna 2006.

Sama haavekuvasto värittää Helsingin keskustakirjaston suunnitelmia ja mainostoimisto N2:n julkistamaa Töölönlahti-suunnitelmaa (HS 14.11.).

Kaupunkielämäuskovaisten pääteesin tiivisti arkkitehti Pekka Littow (HS 13.11.) arvostellessaan Pasilan Tripla-kauppakeskuksen ja tornitalojen rakennushanketta. Littowin pelko on, että rakenteilla oleva mahtava Tripla-kauppakeskus imee katuelämän pois laajalta alueelta. Kadut pysyvät autioina iltaisin, sillä katutasolle ei synny – arvasittekin jo – kahviloita.

Marraskuu Helsingissä. Katulämmitys on sulattanut ensilumen sohjoksi. Tuuli piiskaa ketsupin tahrimaa hotdog-paperia. Sitä ei tosin voi nähdä. On pimeää.

Yksinäinen, turkiskauluksiseen untuvatakkiin sulloutunut turisti etsii puoliksi hätääntyneenä vastaantulijaa. Jostain selittämättömästä syystä hän haluaa löytää tien Sibelius-monumentille.

Jos kahvila olisi auki, tuplaespresso maksaisi 3,9 euroa.

Kaupunkisuunnittelijoiden utopioiden ja todellisuuden välissä on kaksi muttaa: Helsingin ihmistiheys ja ilmasto. Roomassa aurinko paistaa marraskuussakin keskimäärin seitsemän tuntia päivässä, Helsingissä koko viime marraskuussa yhteensä 12,4 tuntia.

Yhtäkkiä viikonloppupäivä lämpimässä ja valaistussa Tripla-kauppakeskuksessa ei tunnu lainkaan huonolta ajatukselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat